Bihar Board 10th English Chapter 5 objective Question Answer 2022. Students can check below Chapter wise English objective Question with Answer. In this post Students can see VVI Objective Question of English Chapter 5. Class 10th (Matric) English Chapter wise very important objective question answer. Students can check here fill in the blanks, multiple choice and correct spelling objective question (1 Mark Each).

S.NoChapter
01God Made The Country
02Ode On Solitude
03Polythene Bag
04Thinner Than A Crescent
05The Empty Heart
06Koel
07The Sleeping Porter
08Martha

Also Read : Bihar Board 9th Exam 2022.

Bihar Board 10th English Chapter 5 Objective Question Answer 2022

Ques1. According to the poem ‘The Empty Heart’, which of the following statements is true?

  1. The man was given six pots.
  2. Periyasamy Thooran was Bengali writer.
  3. The man was not satisfied because he was greedy.
  4. The poem ‘The Empty Heart’ has been translated by S. Swaminathan

Ans:- 3) The man was not satisfied because he was greedy.

Ques2. In the poem “The Empty Heart’, the prayer was granted-

  1. Three fold
  2. Seven fold
  3. Five fold
  4. Nine fold

Ans:- 2) Seven fold

Ques3. In the poem ‘The Empty Heart’ to whom did the man bid good bye?

  1. His Mother
  2. His Wife
  3. His Children
  4. His Mother, Wife and Children

Ans:- 1) His Mother

Ques4. Greed is…….. but life life is not.

  1. Everything
  2. Endless
  3. Worthy
  4. Pleasant

Ans:- 2) Endless

Ques5. Periasamy Thooran was awarded……… .

  1. Bharat Ratna
  2. Padma Bhusan
  3. Padma Bibhushan
  4. Padma Shri

Ans:- 2) Padma Bhusan

Ques6. Periasamy Thooran is a distinguished ……. .

  1. Tamil Writer
  2. Oriya Writer
  3. Malyalam Writer
  4. Bhojpuri

Ans:- 1) Tamil Writer

Ques7. Which tree had the power to grant wishes in the poem ‘The Empty Heart’?

  1. Pipal
  2. Banyan
  3. Neem
  4. Kalpaka

Ans:- 4) Kalpaka

Ques8. Who has composed the poem ‘The Empty Heart’?

  1. Puran Singh
  2. Laxmi Prasad Devkota
  3. Periasamy Thooran
  4. Durga Prasad Panda

Ans:- 3) Periasamy Thooran

Ques9. What do the silver pitchers symbolise in the poem.

  1. Health
  2. Wisdom
  3. Wealth
  4. Poverty

Ans:- 3) Wealth

Ques10. What made the man mad?

  1. His love for humanity
  2. His honesty
  3. His tendency of getting more and more
  4. Sudden shock

Ans:- 3) His tendency of getting more and more

Ques11. What did the pitchers contain?

  1. Silver coin
  2. Gold coin
  3. Bronze coin
  4. Iron coin

Ans:- 2) Gold coin

Ques12. What does the man call the wish- yielding tree?

  1. Banyan
  2. Bamboo
  3. Kalpaka
  4. Acacia

Ans:- 3) Kalpaka

Ques13. There was a ……. which had the power to grant wishes.

  1. Parrot
  2. Tree
  3. Saint
  4. Alien

Ans:- 2) Tree

Ques14. The moral of the poem is that there is no end to…… though there is an end to life.

  1. Content
  2. Greed
  3. Satisfaction
  4. None of these

Ans:- 2) Greed

Ques15. The man was rich, but not………. . Or, The happy man is…… to breathe his native air.

  1. Content
  2. Greedy
  3. Unhappy
  4. Unsatisfied

Ans:- 1) Content

Ques16. The tree gave the man …….. pitchers full of gold coins.

  1. Three
  2. Four
  3. Six
  4. Seven

Ans:- 4) Seven

Ques17. The poem ‘The Empty Heart’ tells about the problems caused by……… .

  1. Poverty
  2. Content
  3. Greed
  4. Anger

Ans:- 2) Content

Ques18. The man tried all tricks to gather……… .

  1. Money
  2. People
  3. Gold
  4. Food

Ans:- 3) Gold

Ques19. The theme of the poem is the problem created by….. .

  1. Content
  2. Honesty
  3. Poverty
  4. Greed

Ans:- 4) Greed

Ques20. ‘The Empty Heart’ has been composed by-

  1. Periyasamy Thooran
  2. Keki. N. Daruwalla
  3. Sarojini Naidu
  4. Mahadevi Verma

Ans:- 1) Periyasamy Thooran

Official Website of Bihar Board – http://seniorsecondary.biharboardonline.com/

All the best for Bihar Board 10th English Chapter 5 objective question Answer 2022

Ankit Kumar
He loves listening songs and writing about Intermediate and Matric students. Ankit Kumar is keen leaner.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.