Bihar Board 10th English Chapter 7 Objective Question Answer 2022 . Students can check below Chapter wise English Objective Question with Answer. In this post Students can see VVI Objective Question of English Chapter 7. Class 10th (Matric) English Chapter wise very important objective question answer. Students can check here fill in the blanks, multiple choice and correct spelling objective question (1 Mark each).

S.NoChapter
01The Pace for Living
02Me and the Ecology Bit
03Gillu
04What is wrong with Indian Films
05Acceptance Speech
06Once Upon a Time
07The Unity of Indian Culture
08Little Girl Wiser than Man

Also Read : Bihar Board 9th Exam 2022.

Bihar Board 10th English Chapter 7 Objective Question Answer 2022

Ques1. Modern research has proved that there were invaders even before the ….. poured into his land.

  1. Aryans
  2. Americans
  3. Japanese
  4. Mughals

Ans:- 1) Aryans

Ques2. During which of the minister, Humanyun Kabir was a central minister?

  1. Morarji Desai
  2. Indira Gandhi
  3. J.L. Nehru
  4. Manmohan Singh

Ans:- 3) J.L. Nehru

Ques3. Sakas and Huns came after ………… .

  1. The Aryans
  2. The Muslims
  3. The Anglo
  4. The Greeks

Ans:-4) The Greeks

Ques4. Humayun Kabir delivered his lecture in …. university

  1. Baroda
  2. Patna
  3. Delhi
  4. Magadh

Ans:- 1) Baroda

Ques5. ‘Live and let live’ has been the policy of the ……. in all spheres of life.

  1. Nepalies
  2. Indians
  3. Pakistani
  4. Afganistani

Ans:-2) Indians

Ques6. …….. has been the guiding principal of the Indians in all spheres of life according to the essay’ The Unity of Indian Culture’.

  1. ‘Live and Let Live’
  2. Work is Worship
  3. ‘Health is Wealth’
  4. None of these

Ans:- 1) ‘Live and Let Live’

Ques7. Culture is always a complex of …….. strands of varying important and vitality.

  1. Four
  2. Many
  3. Five
  4. Three

Ans:- 2) Many

Ques8. Culture is the …. of civilization.

  1. Non development
  2. Efflorescence
  3. Pastiness
  4. Shrink

Ans:- 2) Efflorescence

Ques9. Culture is the efflorescence of ……. .

  1. Barbarism
  2. Primitiveness
  3. Civilization
  4. Brutality

Ans:- 3) Civilization

Ques10. Civilization is the …… of society which creates the conditions of culture.

  1. Separation
  2. Division
  3. Organisation
  4. Sovereign

Ans:- 3) Organisation

Ques11. The Pre-Aryans built up a new …….. .

  1. Civilization
  2. Rudeness
  3. Grossness
  4. Vulgarity

Ans:- 1) Civilization

Ques12. The Greeks invaders were followed by ….. .

  1. Sakas and Huns
  2. Anglo
  3. Saxons
  4. Jutes

Ans:- 1) Sakas and Huns

Ques13. The …. were regarded as the earliest invaders of India.

  1. Greeks
  2. Bhutani
  3. Aryans
  4. Nepali

Ans:- 3) Aryans

Ques14. The vitality of Indian Culture is equally ……. .

  1. Common
  2. Ordinary
  3. Amazing
  4. Typical

Ans:- 3) Amazing

Ques15. The most remarkable feature of Indian culture is the spirit of …….. .

  1. Partiality
  2. Underlying unity
  3. Inequity
  4. Favour

Ans:- 2) Underlying unity

Ques16. It’s …….. that specially distinguishes the culture of India as per ‘The Unity of Indian Culture’.

  1. Variety of religions
  2. Unity of people
  3. Unbroken Continuity
  4. Cultural Variety

Ans:- 3) Unbroken Continuity

Ques17. In India the difference between the masses and classes is not one of quality but of information and …… .

  1. Misforture
  2. Bad luck
  3. Opportunity
  4. Knowledge

Ans:- 3) Opportunity

Ques18. Indians have shown the power to make ……. changes of becoming used to new situation.

  1. Little
  2. Big
  3. Huge
  4. Immense

Ans:- 1) Little

Ques19. Indian Society custum is a …… of many different strains and elements.

  1. Separation
  2. Unmix
  3. Blend
  4. Disperse

Ans:- 3) Blend

Ques20. Indian Culture is ……. .

  1. Blend of many cultures
  2. Flexible
  3. Variable
  4. None of these

Ans:- 1) Blend of many cultures

Ques21. Indian Culture is amazing because of its-

  1. Myth
  2. Logic
  3. Vitality
  4. Courage

Ans:- 3) Vitality

Ques22. Where have old civilisation and culture grown and changed?

  1. Indian and China
  2. England
  3. America
  4. None of these

Ans:- 1) India and China

Ques23. Who has delivered the speech ‘The unity of Indian culture’?

  1. Satyajit Ray
  2. Leo Tolstoy
  3. Humayun Kabir
  4. Mahadevi Verma

Ans:- 3) Humayun Kabir

Ques24. Who is the writer of ‘The Unity of Indian Culture’?

  1. Leo Tolstoy
  2. Humayun Kabir
  3. Mahadevi Verma
  4. None of these

Ans:- 2) Humayun Kabir

Official Website of Bihar Board – http://seniorsecondary.biharboardonline.com/

All the best for Bihar Board 10th English Chapter 7 Objective question Answer 2022 The Unity of Culture

Ankit Kumar
He loves listening songs and writing about Intermediate and Matric students. Ankit Kumar is keen leaner.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.