Home Bihar Board Bihar Board 10th Hindi Chapter 5 Objective Question 2022 – नागरी लिपि

Bihar Board 10th Hindi Chapter 5 Objective Question 2022 – नागरी लिपि

Bihar Board 10th Hindi Chapter 5 Objective Question 2022. BESB Matric Hindi Chapter wise very important objective question described here. Bihar School Examination Board (BSEB) Official will conduct class 10th (Matric) Annul examination 2022 in the month of February. Student can check Hindi chapter 5 (नागरी लिपि) very important objective question here.

1. नागरी लिपि पाठ के लेखक है ?

  • a) यतीन्द्र मिश्र
  • b) गुणाकर मुले
  • c) अमरकांत
  • d) अज्ञेय

Ans. b) गुणाकर मुले

2. गणितसार-संग्रह की रचना किसने की ?

  • a) अमोघवर्ष
  • b) महावीराचार्य
  • c) रामानुजन
  • d) वशिष्ठ नारायण

Ans . b) महावीराचार्य

3. ‘दोहा कोश’ किसकी रचना है ?

  • a) विद्यापति
  • b) तुलसीदास
  • c) सूरदास
  • d) सरहपाद

Ans. d) सरहपाद

4. किस बादशाह ने राम-सीता की आकृति वाले सिक्के चलाए थे ?

  • a) अकबर ने
  • b) शेरशाह ने
  • c) शाहजहाँ ने
  • d) जहाँगीर ने

Ans. a) अकबर ने

5. निबंध के लेखक है ?

  • a) गुणाकर मुले
  • b) अज्ञेय
  • c) पंत
  • d) प्रसाद

Ans. a) गुणाकर मुले

6. गुणाकर मुले किस निबंध के रचयिता है ?

  • a) नाख़ून क्यों बढ़ते है
  • b) नागरी लिपि
  • c) परंपरा का मूल्यांकन
  • d) आविनियो

Ans. b) नागरी लिपि

7. गुणाकर मुले का जन्म कब हुआ ?

  • a) 1935 ई० में
  • b) 1925 ई० में
  • c) 1916 ई० में
  • d) 1908 ई० में

Ans. a) 1935 ई० में

8. हिन्दी भाषा की लिपि है ?

  • a) ब्राह्री लिपि
  • b) रोमन लिपि
  • c) देवनागरी लिपि
  • d) गुरुमुखी लिपि

Ans. c) देवनागरी लिपि

9. कलिंग लिपि भारत के किस प्रदेश की लिपि थी ?

  • a) आसाम
  • b) मणिपुर
  • c) बंगाल
  • d) उड़ीसा

Ans. d) उड़ीसा

10. देवनागरी लिपि में कौन-सी भाषा लिखी जाती है ?

  • a) हिन्दी
  • b) नेपाली
  • c) मराठी
  • d) उपयुक्त सभी

Ans. d) उपयुक्त सभी

Also read: Bihar Board 10th Date Sheet 2022.

11. नागरी लिपि का प्राचीनतम लेख किस प्रदेश से मिले है ?

  • a) दक्खन प्रदेश
  • b) कलिंग प्रदेश
  • c) पांडयं प्रदेश
  • d) कोंकण प्रदेश

Ans. a) दक्खन प्रदेश

12. नागरी लिपि में प्राचीन मराठी भाषा के लेख मिलने लग जाते हैं ?

  • a) आठवीं सदी से
  • b) नौवीं सदी से
  • c) दसवीं सदी से
  • d) ग्यारहवीं सदी से

Ans. d) ग्यारहवीं सदी से

13. नागरी लिपि के आरंभिक लेख कहाँ से मिले है ?

  • a) उत्तर भारत
  • b) दक्षिण भारत
  • c) पूर्वी भारत
  • d) पशिचमी भारत

Ans. b) दक्षिण भारत

14. नागरी लिपि पाठ साहित्य की कौन-सी विधा है ?

  • a) कहानी
  • b) निबंध
  • c) संस्मरण
  • d) डायरी

Ans. b) निबंध

Official website of Bihar Board –http://biharboardonline.bihar.gov.in/.

All the best for Bihar Board 10th Hindi Chapter 5 Objective Question 2022.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.