Bihar Board 10th Science Objective Question PDF 2021: Bihar School Examination Board (BSEB) 10th science very important questions PDF. Students can check very important objective questions chapter wise. Here we have described multiple choice questions 1 mark each. BSEB 10th science objective questions PDF.

  1. The size of an image is always smaller than that of an object in ?
  1. Convex mirror
  2. Concave mirror
  3. Plane mirror
  4. Convex lens

Ans. 1) Convex mirror

2. Which of the following is the number of main focus points in lens?

  1. 2
  2. 3
  3. 1
  4. 4

Ans. 1) 2

3. The substance in which electric current does not flow is ?

  1. Conductor
  2. Insulator
  3. Semiconductor
  4. Superconductor

Ans. 2) Insulator

4. How many colours are there in white light?

  1. 5
  2. 6
  3. 7
  4. 8

Ans. 3) 7

5. Pitcher plant is an example of?

  1. Insectivorous plant
  2. Leguminous plant
  3. Algae
  4. Fungi

Ans. 1) Insectivorous plant

6. Which of the following animals can breathe both through skin and lungs?

  1. Fish
  2. Mammal
  3. Cockroach
  4. Frog

Ans. 4) Frog

7. Red pigment of red blood cells is due to?

  1. Plasma
  2. Haemoglobin
  3. Arteries
  4. Vein

Ans. 2) Haemoglobin

8. Nephron is found in?

  1. Kidney
  2. Heart
  3. Brain
  4. Ovary

Ans. 1) Kidney

9. Chemical reactions are expressed in which form?

  1. Symbol
  2. Molecular formula
  3. Equation
  4. None of these

Ans. 3) Equation

10. The molecular formula of sulphuric acid is?

  1. H2 S2 O7
  2. H2 SO4
  3. H2 S2 O3
  4. H2 S2 O8

Ans. 2) H2 SO4

11. Haematite is an ore of which of the following metals?

  1. Iron
  2. Aluminium
  3. Copper
  4. Tin

Ans. 1) Iron

12.The IUPAC name of CH3 CI is?

  1. Methyl chloride
  2. Ethyl chloride
  3. Propyl chloride
  4. Chloromethane

Ans. 4) Chloromethane

13. On which principle does the electric fuse work in electrical circuit?

  1. Heating
  2. Electromagnetic
  3. Chemical
  4. None of these

Ans. 1) Heating

14. The S.I. unit of magnetic field is?

  1. Tesla
  2. Weber
  3. Ampere
  4. Faraday

Ans. 1) Tesla

15. An example of fuel is?

  1. Wood
  2. CNG
  3. LPG
  4. All of these

Ans. 4) All of these

16. The nature of image is?

  1. Real
  2. Virtual
  3. Both real and virtual
  4. None of these

Ans. 3) Both real and virtual

17. In cell, fusion of gametes results in the formation of ?

  1. Spore
  2. Embryo
  3. Zygote
  4. Pistil

Ans. 3) Zygote

18. Which ratio in the following is known as the ratio of Mendel’s dihybrid cross?

  1. 9: 3 : 3 : 1
  2. 9 : 6 : 1
  3. 9 : 1 : 1 : 5
  4. 9 : 3 : 1

Ans. 1) 9: 3 : 3 : 1

19. Ozone is a?

  1. Gas
  2. Suspension
  3. Colloid
  4. All of these

Ans. 1) Gas

20. Which of the following components is / are necessary for our body?

  1. Vitamin
  2. Minerals
  3. Nutrients
  4. All the these

Ans. 4) All the these

21. Which of the following is an oxidant?

  1. H2
  2. O2
  3. H2S
  4. CO

Ans. 2) O2

22. Who gave the law of octaves?

  1. Dalton
  2. Dobereiner
  3. Mendeleev
  4. Newlands

Ans. 4) Newlands

23. Which of the following is used to reduce permanent hardness of water ?

  1. Washing
  2. Gypsum
  3. Baking soda
  4. Sodium hydroxide

Ans. 1) Washing

24. Which of the following is the hardest natural substance?

  1. Gold
  2. Graphite
  3. Diamond
  4. Silver

Ans. 3) Diamond

Also Read: Bihar Board 10th Registrations 2023 Details.

25. The value of frequency of electric current in domestic electric circuit is?

  1. 80 Hz
  2. 70 Hz
  3. 60 Hz
  4. None of these

Ans. 3) 60 Hz

26. What type of electric current is obtained from solar cell?

  1. Alternating current
  2. Direct current
  3. Both alternating and direct current
  4. None of these

27. For which colour the refractive index of glass is maximum?

  1. Red
  2. Violet
  3. Yellow
  4. Orange

Ans. 1) Red

28. What is the breathing rate per minute in rest in an adult person?

  1. 9 – 12
  2. 15 – 18
  3. 21 – 24
  4. 30 – 33

Ans. 2) 15 – 18

29. Circulatory system does not exist in which of the following organisms?

  1. Dog
  2. Frog
  3. Human
  4. Hydra

Ans. 4) Hydra

30. Where are resin and gum preserved?

  1. In phloem
  2. In cortex
  3. In bark
  4. In old xylem

Ans. 3) In bark

31. Which of the following is not an involuntary action?

  1. Vomiting
  2. Salivation
  3. Heartbeat
  4. Chewing

Ans. 4) Chewing

32. Natural rubber is polymer of which of the following?

  1. Isoprene
  2. Butyne
  3. Neoprene
  4. Acetylene

Ans. 1) Isoprene

33. The atomic number of Ca is?

  1. 18
  2. 20
  3. 22
  4. 24

Ans. 2) 20

34. Which of following is a natural resource?

  1. Air
  2. Water
  3. Soil
  4. All the these

Ans. 4) All the these

35. Which of the following is slaked lime?

  1. CaO
  2. Ca (OH)2
  3. CaCO3
  4. Ca

Ans. 2) Ca (OH)2

36. What type of image is formed in human eye?

  1. Virtual, erect and smaller
  2. Virtual, erect and bigger
  3. Real, inverted and smaller
  4. Real, inverted and bigger

Ans. 3) Real, inverted and smaller

37. Volt is equal to?

  1. Coulomb /joule
  2. Joule/ coulomb
  3. Joule / ampere
  4. ampere / joule

Ans. 2) Joule/ coulomb

38. On which effect of current does the electric bell work?

  1. Chemical
  2. Magnetic
  3. Heating
  4. None of these

Ans. 2) Magnetic

39. Which of the following is usually used by the cell for the production of energy?

  1. Glucose
  2. Amino acid
  3. Fatty acid
  4. Sucrose

Ans. 1) Glucose

40. Reproduction in yeast takes place by?

  1. Zygote
  2. Spore formation
  3. Fragmentation
  4. Budding

Ans. 4) Budding

41. In evolutionary aspect we have more similarity with?

  1. Student of China
  2. Chimpanzee
  3. Spider
  4. Bacteria

Ans. 2) Chimpanzee

42. Temperature, rainfall and wind are which type of factors of environment?

  1. Biotic factor
  2. Physical factor
  3. Edaphic factor
  4. None of these

Ans. 2) Physical factor

43. Which kind of medicine is used in the treatment of indigestion?

  1. Antibiotics
  2. Analgesic
  3. Antacid
  4. Antiseptic

Ans. 3) Antacid

44. Which of the following substances does not react with oxygen?

  1. Copper
  2. Gold
  3. Zinc
  4. Potassium

Ans. 2) Gold

45. Ahar and Pyne are the water conservation systems in which of the following states?

  1. Madhya Pradesh
  2. Uttar Pradesh
  3. Maharashtra
  4. Bihar

Ans. 4) Bihar

46. CFC is widely used in which of the following?

  1. Air conditioners
  2. Refrigerators
  3. Jet engines
  4. All the these

Ans. 4) All the these

Official website of Bihar Board – http://biharboardonline.bihar.gov.in/

All the best for Bihar Board 10th Science Objective Question PDF 2021…!!!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.