Bihar Board 10th Social Science Objective Questions PDF 2021: Bihar School Examination Board (BSEB) 10th Social science very important questions PDF. Students can check very important objective questions chapter wise. Here we have described multiple choice questions 1 mark each. BSEB 10th Social science objective questions PDF.

1. Which country’s literature and knowledge of science remained the source of inspiration for Europeans?

  1. Germany
  2. Greece
  3. Turkey
  4. England

Ans. 3) Turkey

2. The treaty of Brest- Litovsk was held between which countries?

  1. Russia and Italy
  2. Russia and France
  3. Russia and England
  4. Russia and Germany

Ans. 4) Russia and Germany

3. The French inhabiting in Indo- China were called?

  1. French
  2. Ruler class
  3. Colon
  4. General

Ans. 3) Colon

4. During which movement of the farmers did Vallabh bhai Patel get the title of sardar?

  1. Bardoli
  2. Ahmadabad
  3. Kheda
  4. Champaran

Ans. 4) Champaran

5. When did Jamshedji tata set up tata iron and steel company?

  1. 1854
  2. 1907
  3. 1915
  4. 1923

Ans. 2) 1907

6. Which type of hoarding became possible due to permancent cultivation ?

  1. Wealth
  2. Knowledge
  3. Peace
  4. Valuable metal

Ans. 1) Wealth

7. Which new government system emerged in europe due to economic (depression)?

  1. Communist government system
  2. Democratic government system
  3. Fascist Nazist administration
  4. Capitalist government system

Ans. 3) Fascist Nazist administration

8. Which paper changed its language overnight to be exempt from the vernacular press act?

  1. Harijan
  2. Bharat mitra
  3. Amrita bazar patrika
  4. Hindustan review

Ans. 3) Amrita bazar patrika

9. Civil services examination of which country increased the demand of printed books (materials)?

  1. Egypt
  2. India
  3. China
  4. Japan

Ans. 2) India

10. In which decade did globalisation start?

  1. In the decade of 1990
  2. In the decade of 1970
  3. In the decade of 1960
  4. In the decade of 1980

Ans. 1) In the decade of 1990

11. Gender division is ?

  1. Biological differences between female and male
  2. Unequal roles assigned to females and males in the society
  3. Ratio of the number of boys and girls
  4. Not having the right to vote to women in the democratic system

Ans. 1) Biological differences between female and male

12. Which is not a characteristic of a federal stare?

  1. Written constitution
  2. Division of power
  3. Unitary ruling system
  4. Supremacy of judiciary

Ans. 3) Unitary ruling system

13. Where was right to information movement started?

  1. Rajasthan
  2. Delhi
  3. Tamil nadu
  4. Bihar

Ans. 1) Rajasthan

14. Which of the following is generally the main objective of all political parties?

  1. To get power
  2. To get government posts
  3. To fight election
  4. None of these

Ans. 1) To get power

Also Read: Bihar Board 10th Registration 2023 Details.

15. Participation of women in democracy before 15th lok sabha election is ?

  1. 10%
  2. 15%
  3. 33%
  4. 50%

Ans. 1) 10%

16. Affiliation of political parties and their symbols are given by whom?

  1. President’s secretariat
  2. Prime minister’s secretariat
  3. Election commission
  4. Parliament

Ans. 3) Election commission

17. Who among the following was the chief head of bharatiya kissan union?

  1. Morarji desai
  2. Jai Prakash Narayan
  3. Mahindra Singh Tikait
  4. Chaudhari charan singh

Ans. 3) Mahindra Singh Tikait

18. Which of the following is not a national party?

  1. Rashtriya janata dal
  2. Bahujan samaj party
  3. Lok jan shakti party
  4. Bharatiya janata party

Ans. 3) Bahujan samaj party

19. Which country laid the foundation of political parties?

  1. Britain
  2. India
  3. France
  4. U.S.A

Ans. 1) Britain

20. Which of the following is considered as the soul of democracy?

  1. Government
  2. Judiciary
  3. Constitution
  4. Political party

Ans. 4) Political party

21. The imaginary line connecting places of equal height is called?

  1. Contour line
  2. Isohyet
  3. Isotherm
  4. Isobar

Ans. 1) Contour line

22. Which district in Bihar has the highest population?

  1. Bhagalpur
  2. Patna
  3. Nalanda
  4. Munger

Ans. 2) Patna

23. In which town of Bihar is jute industry situated?

  1. Hajipur
  2. Katihar
  3. Madhepura
  4. Saharsa

Ans. 4) Saharsa

24. Where is the fertilizer factory located?

  1. Barauni
  2. Barh
  3. Mokama
  4. Lakhisarai

Ans. 1) Barauni

25. In which industry is limestone mainly used?

  1. Cement industry
  2. Iron industry
  3. Glass industry
  4. None of these

Ans. 1) Cement industry

26. Which of the following is not a sugarcane producing district?

  1. Darbhanga
  2. West champaran
  3. Muzaffarpur
  4. Banka

Ans. 1) Darbhanga

27. Jute production in Bihar is ?

  1. Increasing
  2. Decreasing
  3. Stable
  4. None of these

Ans. 1) Increasing

28. In which year was the Indian airlines named Indian?

  1. 2006
  2. 2008
  3. 2003
  4. 2005

Ans. 4) 2005

29. The main centre of Hooghly industrial region is ?

  1. Kolkata- Rishra area
  2. Kolkata – Konnagar area
  3. Kolkata – Medinipur area
  4. Kolkata – Howrah area

Ans. 4) Kolkata – Howrah area

30. What type of crop is wheat?

  1. Rabi crop
  2. Kharif crop
  3. Summer (Garma) crop
  4. None of these

Ans. 1) Rabi crop

31. In which forum the complain will be lodged if the price of a good or service is more than 20 lakhs and less than one crore ?

  1. District Forun
  2. State Commission
  3. National Commission
  4. None of these

Ans. 1) District Forun

32. Which of the following is a multinational company ?

  1. Ford Motors
  2. Samsung
  3. Coca – Cola
  4. All of these

Ans. 4) All of these

33. Which of the following is not a feature of new economic policy?

  1. Liberalisation
  2. Privatisation
  3. Globalisation
  4. Socialisation

Ans. 4) Socialisation

34. Which of the following is not among the three sectors of economic development?

  1. Agricultural sector
  2. Industrial sector
  3. Service sector
  4. Entertainment sector

Ans. 4) Entertainment sector

35. When was commercial banks nationalized?

  1. 1966
  2. 1980
  3. 1969
  4. 1975

Ans. 3) 1969

36. Which of the following is known as primary sector?

  1. Service sector
  2. Agricultural sector
  3. Industrial sector
  4. None of these

Ans. 2) Agricultural sector

37. Which of the following is not an organised banking system?

  1. Central Bank
  2. Commercial Bank
  3. Co- operative Bank
  4. National Bank

Ans. 1) Central Bank

38. Which of the following is non – economic infrastructure?

  1. Education
  2. Civil – services
  3. Health
  4. Finance

Ans. 4) Finance

39. When was Indian consumer protection act announced?

  1. 1986
  2. 1980
  3. 1987
  4. 1988

Ans. 3) 1987

40. Which company bought the thumbs UP from the parle group?

  1. Coca – cola
  2. LG
  3. Reebok
  4. Nokia

Ans. 1) Coca – cola

41. The first seismic wave to reach the earth ‘s surface is ?

  1. P – Wave
  2. S – Wave
  3. L – wave
  4. None of these

Ans. 1) P – Wave

42. The most popular means of communication is ?

  1. Public telephone
  2. Mobile
  3. Walkie – talkie
  4. Radio

Ans. 1) Public telephone

43. Which instrument is used to locate persons buried under debris?

  1. Binocular
  2. Infrared camera
  3. Helicopter
  4. Telescope

Ans. 2) Infrared camera

44. Uttarakhand is ?

  1. Earthquake prone
  2. Tsunami prone
  3. Drought prone
  4. None of these

Ans. 1) Earthquake prone

45. Which of the following rivers is called ‘sorrow of Bihar’ ?

  1. Ganga
  2. Gandak
  3. Son
  4. Kosi

Ans. 4) Kosi

46. Which of the following is /are manmade disaster?

  1. Communal riot
  2. Terrorism
  3. Epidemic
  4. All of these

Ans. 4) All of these

47. Earthquake is

  1. Natural disaster
  2. Manmade disaster
  3. Normal disaster
  4. None of these

Ans. 1) Natural disaster

48. Cause of drought is ?

  1. Less rainfall
  2. Limited period of monsoon rain
  3. Inadequate water conservation
  4. All of these

Ans. 4) All of these

Official website of Bihar Board – http://biharboardonline.bihar.gov.in/

All the best for Bihar Board 10th Social Science Objective Questions PDF 2021…!!!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.