Bihar Board 12th English Chapter 1 Objective Question & Answer 2022 Indian Civilization And Culture. Students of 12th English (Arts, Science & Commerce) can check chapter wise important objective question with answer of English chapter 1 Indian Civilization And Culture.

Here we have described the VVI Objective Question with Answer of chapter 1 Indian Civilization And Culture.

S.NoChapter NameWriter’s Name
01Indian Civilization And CultureMahatma Gandhi
02Bharat is my HomeDr Zakir Hussain
03A Pinch of SnuffManohar Malgaonkar
04I Have a DreamMartin Luther King Jr.
05Ideas That Have Helped MankindBertrand Russell
06The ArtistShiga Naoya
07A Child Is BornGermaine Greer
08How Free is the pressDorothy L. Sayers
09The EarthH.E. Beats
10India Through A Traveller’s EyesPearl S. Buck
11A Marriage ProposalAnton Chekhov

Bihar Board 12th English Chapter 1 Objective Question & Answer 2022

Ques1. Simple living and high thinking is the base of …..

  1. Iranian Civilization
  2. Indian Civilization
  3. American Civilization
  4. European Civilization

Ans:- 2) Indian Civilization

Ques2. Pharaohs were rulers of ancient …….

  1. Egypt
  2. Russia
  3. India
  4. Greece

Ans:- 1) Egypt

Ques3. ….. were rulers of Egypt.

  1. Czars
  2. Pharaohs
  3. Kings
  4. Sultans

Ans:- 2) Pharaohs

Ques4. Gibbon is associated with …..

  1. Greece
  2. Germany
  3. France
  4. Italy

Ans:- 1) Greece

Ques5. Civilization is the state of development of …..

  1. Animal
  2. Bird
  3. non-living thing
  4. people

Ans:- 4) People

Ques6. Our forefathers did not invent machinery because ….

  1. these have made us pride
  2. these would have made us lazy
  3. these would have made us ignorant
  4. these would have made us smart

Ans:-2) these would have made us lazy

Ques7. Indian glory is that it remained ……

  1. movable
  2. immovable
  3. ignorant
  4. uncivilized

Ans:- 2) Immovable

Also Read :- Bihar Board 12th English Chapter 1 Summary Indian Civilization And Culture.

Ques8. .. is known as the Father of the Nation or Bapu.

  1. Lal Bahadur Shastri
  2. Sardar Patel
  3. Jawahar Lal Nehru
  4. Mahatma Gandhi

Ans:- 4) Mahatma Gandhi

Ques9. .. was a spiritual leader than a politician.

  1. Lal Bahadur Shastri
  2. Sardar Patel
  3. Jawahar Lal Nehru
  4. Mahatma Gandhi

Ans:- 4) Mahatma Gandhi

Ques10. ‘My Experiments with Truth’ was written by ……

  1. Lal Bahadur Shastri
  2. Sardar Patel
  3. Jawahar Lal Nehru
  4. Mahatma Gandhi

Ans:- 4) Mahatma Gandhi

Ques11. The people of Europe learn their lesson from the writing of the man of ….

  1. Britain
  2. Germany
  3. Greece or Rome
  4. Spain

Ans:- 3) Greece or Rome

Ques12. The mind is a restless .. the more it gets the more it wants.

  1. Dog
  2. Bird
  3. monkey
  4. cow

Ans:- 2) Bird

Ques13. I am no hater of the ……

  1. East
  2. West
  3. North
  4. South

Ans:- 2) West

Ques14. The world famous Attic civilization is in ……

  1. Greece
  2. Italy
  3. Spain
  4. Portugal

Ans:-1) Greece

Ques15. ‘Plain living and high thinking’ is the motto of a …….

  1. Eastern Philosopher
  2. Western Philosopher
  3. North Philosopher
  4. Britain

Ans:- 2) Western Civilization

Ques16. The values of .. are glittering even today.

  1. Indian Civilization
  2. Roman Civilization
  3. Greek Civilization
  4. Britain

Ans:- 1) Indian Civilization

Ques17. Sacrifice is the sole aim of our …….

  1. farmer
  2. philosophers
  3. scientist
  4. Rishis

Ans:- 4) Rishis

Ques18. .. is dead against blind imitation of western civilization.

  1. Patel
  2. Nehru
  3. Gandhiji
  4. Ambedkar

Ans:-3) Gandhiji

Ques19. .. Viewed large cities as snares and useless encumbrances.

  1. Romans
  2. Italians
  3. Germans
  4. Our Ancestors

Ans:-4) Our Ancestors

Ques20. .. were satisfied with small villages.

  1. Romans
  2. Italians
  3. Germans
  4. Indians

Ans:- 4) Indians

Ques21. .. prefers spiritualism to materialism.

  • Dr Zakir Hussain
  • M. Gandhi
  • Dr Rajendra Prasad
  • Indira Gandhi

Ans:- 2) M. Gandhi

Ques22. Gandhiji went to Champaran in …..

  1. 1917
  2. 1916
  3. 1918
  4. 1915

Ans:- 1) 1917

Ques23. The people of Europe are inspired by .. and Roman writers.

  1. Greek
  2. British
  3. Indian
  4. German

Ans:- 2) British

Ques24. Wealth and luxurious do not make a .. happy.

  1. dog
  2. cow
  3. man
  4. bird

Ans:- 3) man

Official Website of SCERT Bihar Board :- https://scert.bihar.gov.in/.

All the best for all students Bihar Board 12th English Chapter 1 Objective Question & Answer 2022…!!!

Babul Kumar is fountainhead of Vats Academy. He loves writing about Board and University students.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.