Bihar Board 12th English Chapter 2 Objective Question & Answer 2022 Bharat Is My Home. Students of 12th English (Arts, Science & Commerce) can check chapter wise important objective question with answer of English Chapter 2 Bharat Is My Home.

Here we have described the VVI Objective Question With Answer of Prose Section of English (Rainbow) Chapter 2 Bharat Is My Home.

S.NoChapter NameWriter’s Name
01Indian Civilization And CultureMahatma Gandhi
02Bharat is my HomeDr Zakir Hussain
03A Pinch of SnuffManohar Malgaonkar
04I Have a DreamMartin Luther King Jr.
05Ideas That Have Helped MankindBertrand Russell
06The ArtistShiga Naoya
07A Child Is BornGermaine Greer
08How Free is the pressDorothy L. Sayers
09The EarthH.E. Beats
10India Through A Traveller’s EyesPearl S. Buck
11A Marriage ProposalAnton Chekhov

Bihar Board 12th English Chapter 2 Objective Question & Answer 2022

Ques1. Dr Zakir Hussain took the oath as the ..

  1. President
  2. Governor
  3. Minister
  4. Mayor

Ans:- 1) President

Ques2. Dr Zakir Hussain delivered his speech in ..

  1. 1966
  2. 1965
  3. 1967
  4. 1968

Ans:-3) 1967

Ques3. Dr Zakir Hussain was born in ….

  1. 1969
  2. 1897
  3. 1967
  4. 1896

Ans:-2) 1897

Ques4. Dr Zakir Hussain became the president of India In ……

  1. 1969
  2. 1967
  3. 1966
  4. 1965

Ans:- 2) 1967

Ques5. .. was the role model of Dr Zakir Hussain.

  1. Dr Radha Krishnan
  2. Dr Rajendra Prasad
  3. Indira Gandhi
  4. Sardar Patel

Ans:- 1) Dr Radha Krishnan

Ques6. Bharat Is My Home written by …

  1. Anton Chekhov
  2. Pearl S Buck
  3. Dr Zakir Hussain
  4. Mahatma Gandhi

Ans:- 3) Dr Zakir Hussain

Ques7. .. is the prime instrument of nation building.

  1. Education
  2. Trade
  3. Foreign
  4. Agriculture

Ans:- 1) Education

Ques8. .. brought a lot of erudition and wealth of knowledge to the presidency.

  1. Dr Radha Krishnan
  2. Dr Rajendra Prasad
  3. Indira Gandhi
  4. Sardar Patel

Ans:- 1) Dr Radha Krishnan

Ques9. Dr Zakir Hussain feels greatly obliged to the people of …..

  1. India
  2. Pakistan
  3. Bangladesh
  4. Britain

Ans:- 1) India

Ques10. Dr Zakir Hussain delivered his speech in 1967 after taking the oath as the ..

  1. President
  2. Governor
  3. Minister
  4. Mayor

Ans:- 1) President

Ques11. .. said that Bharat Is My Home and its people are my family.

  1. Dr Zakir Hussain
  2. Dr Rajendra Prasad
  3. Dr Radha Krishnan
  4. Pratibha Patel

Ans:- 1) Dr Zakir Hussain

Ques12. Dr Zakir Hussain was a great ..

  1. politician
  2. leader
  3. nationalist
  4. thinker

Ans:- 1) Politician

Ques13. Dr Zakir Hussain took the oath of loyalty to the ..

  1. constitution
  2. people
  3. nation
  4. chief Justice

Ans:- 1) constitution

Ques14. India became a Republic on

  1. 25th Jan., 1950
  2. 26th Jan., 1950
  3. 26th Jan., 1952
  4. 26th Jan., 1951

Ans:- 1) 26th Jan., 1950

Ques15. Dr Zakir Hussain was died on ..

  1. 1969
  2. 1967
  3. 1966
  4. 1965

Ans:- 2) 1967

Official website of SCERT Bihar Board :- https://scert.bihar.gov.in/.

All the best for all students Bihar Board 12th English Chapter 2 Objective Question & Answer 2022…!!!

Babul Kumar
Babul Kumar is fountainhead of Vats Academy. He loves writing about Board and University students.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.