Home Bihar Board Bihar Board 12th English Chapter 3 Objective Question Answer 2022 A...

Bihar Board 12th English Chapter 3 Objective Question Answer 2022 A Pinch Of Snuff

Bihar Board 12th English Chapter 3 Objective Question Answer 2022 A Pinch Of Snuff. Students of 12th English (Arts, Science & Commerce) can check chapter wise important objective question with answer of English chapter 3 A Pinch Of Snuff.

Here we have described the VVI Objective Question with answer of Prose section of English (Rainbow) chapter 3 A Pinch Of Snuff.

S.NoChapter NameWriter’s Name
01Indian Civilization And CultureMahatma Gandhi
02Bharat is my HomeDr Zakir Hussain
03A Pinch of SnuffManohar Malgaonkar
04I Have a DreamMartin Luther King Jr.
05Ideas That Have Helped MankindBertrand Russell
06The ArtistShiga Naoya
07A Child Is BornGermaine Greer
08How Free is the pressDorothy L. Sayers
09The EarthH.E. Beats
10India Through A Traveller’s EyesPearl S. Buck
11A Marriage ProposalAnton Chekhov

Bihar Board 12th English Chapter 3 Objective Question Answer 2022

Ques1. Nanukaka in a linguistic emergency always turned to his ..

  1. Mother tongue
  2. Hindi
  3. English
  4. French

Ans:- 1) Mother tongue

Ques2. The second important person Nanukaka had planned to meet was ..

  1. The Welfare Minister
  2. The Home Minister
  3. The Foreign Minister
  4. The Railway Minister

Ans:- 1) The Welfare Minister

Ques3. .. opened his snuff box and had a pinch of it.

  1. Deepukaka
  2. Nanukaka
  3. Mohitkaka
  4. Tanukaka

Ans:- 2) Nanukaka

Ques4. .. was coming to visit the Narrator’s family.

  1. Ram
  2. Mohan
  3. Nikku
  4. Nanukaka

Ans:- 4) Nanukaka

Ques5. Nanukaka was coming to Delhi to see some ..

  1. minister
  2. doctor
  3. friend
  4. governor

Ans:-1) minister

Ques6. Nanukaka took out his cheque book and wrote a cheque for ..

  1. five thousand rupees
  2. two thousand rupees
  3. a thousand rupee
  4. three thousand rupees

Ans:- 3) a thousand rupee

Ques7. Ratiram was the son of ..

  1. Sohanlal Ratiram
  2. Mohanlal Ratiram
  3. Devanlal Ratiram
  4. Herolal Ratiram

Ans:- 1) Sohanlal Ratiram

Ques8. .. is a Humorous story.

  1. The Artist
  2. A Pinch Of Snuff
  3. A Child Is Born
  4. The Earth

Ans:- 2) A Pinch Of Snuff

Ques9. There is nothing like honesty was said by …..

  1. Bhanukaka
  2. Nanukaka
  3. Rohankaka
  4. Mohankaka

Ans:- 2) Nanukaka

Ques10. A Pinch Of Snuff is written by …..

  1. Manohar Malgaonkar
  2. Germaine Greer
  3. Raushankaka
  4. Monukaka

Ans:- 1) Manohar Malgaonkar

Ques11. .. went to the minister in Jodhpur coat.

  1. Mahatma Gandhi
  2. Dr Zakir Hussain
  3. Sigha Naoya
  4. Manohar Malgoankar

Ans:- 4) Manohar Malgoankar

Ques12. Nanukaka had tied a huge .. turban round his head.

  1. Red
  2. Orange
  3. Yellow
  4. Green

Ans:- 2) Orange

Ques13. Nanukaka was the narrator’s ..

  1. father
  2. brother
  3. maternal uncle
  4. cousin

Ans:- 3) maternal uncle

Ques14. Manohar Malgoankar was the ..

  1. Chief secretary
  2. Joint secretary
  3. Under secretary
  4. secretary

Ans:- 3) Under secretary

Ques15. Nanukaka was the .. of Manohar Malgoankar’s mother.

  1. brother
  2. father
  3. sister
  4. son

Ans:- 1) Brother

Ques16. .. is the main character of A Pinch Of Snuff.

  1. Bhanukaka
  2. Rajukaka
  3. Ramukaka
  4. Nanukaka

Ans:-4) Nanukaka

Ques17. Nanukaka has a unique quality of telling ..

  1. truth
  2. lies
  3. stories
  4. None Of These

Ans:- 2) lies

Ques18. Nanukaka has to meet a minister in the ..

  1. North Block
  2. South Block
  3. West Block
  4. East Block

Ans:- 1) North Block

Ques19. Nanukaka managed to travel in 2nd class on a ticket of ..

  1. 1st class
  2. 3rd class
  3. General Class
  4. Sleeper Class

Ans:- 2) 3rd class

Ques20. Nanukaka handed over a cheque of a thousand rupees to a ..

  1. Dhobi
  2. Carpenter
  3. Blacksmith
  4. Goldsmith

Ans:- 1) Dhobi

Ques21. Nanukaka portrayed himself as the hereditary astrologer of the Maharaja of ..

  1. Bikaner
  2. Jaipur
  3. Udaipur
  4. Ninnore

Ans:- 4) Ninnore

Ques22. Nanukaka went to the .. Auto Sealers.

  1. Rikka
  2. Mohit
  3. Sikka
  4. Alankar

Ans:- 3) Sikka

Ques23. Nanukaka gave the .. a two rupees note as a reward.

  1. Dhobi
  2. plumber
  3. rickshaw puller
  4. carpenter

Ans:- 1) Dhobi

Ques 24. Nanukaka was to stay for .. days.

  1. 15
  2. one month
  3. two or three
  4. three or four

Ans:- 3) two or three days

Ques 25. A Pinch Of Snuff is a ..

  1. novel
  2. essay
  3. poem
  4. short story

Ans:- 4) Short Story

Ques 26. Nanukaka was a very .. man.

  1. clever
  2. fool
  3. stupid
  4. honest

Ans:- 1) Clever

Official website of SCERT Bihar Board :- https://scert.bihar.gov.in/.

All the best for all students Bihar Board 12th English Chapter 3 Objective Question Answer 2022…!!!

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.