Home Jharkhand Board JAC 11th Biology Objective Question 2021 | Jharkhand Board 11th Question &...

JAC 11th Biology Objective Question 2021 | Jharkhand Board 11th Question & Answer

JAC 11th Biology objective Question 2021. Jharkhand Academic Council will conduct class 11th Annual Examination in the month of May- June 2021. In the Annual Examination all the question will be objective (1 Mark Each). Here we have described Chapter wise objective question and its answer.

Ques1. Which one is incorrect :

  1. Flower is a modified stem
  2. Fruit of Coconut is called drupe
  3. Onion belongs to family liliaceae
  4. Nodes are present on stem

Ans:- 1) Flower is a modified stem

Ques2. Which is the ‘amphibians of plant kingdom:

  1. Spirogyra
  2. Bryophyta
  3. Pteridophyta
  4. All

Ans:- 2) Bryophyta

Ques3. The Protein Part of an enzyme is:

  1. Proenyme
  2. Coenzyme
  3. Apoenzyme
  4. None

Ans:- 3) Apoenzyme

Ques4. The Father of Taxonomy’ is:

  1. Mendel
  2. Bentham
  3. Hooker
  4. Linneaus

Ans:- 4) Linneaus

Ques5. The hanging root from the banyan tree is called :

  1. Pneumatophores
  2. Stilt root
  3. Proproot
  4. Bulters root

Ans:-3) Proproot

Ques6. Transport of water in symplast pathway takes place through:

  1. Cytoplasm
  2. Cell wall
  3. Both (a) & (b)
  4. None

Ans:- 1) Cytoplasm

Ques7. Incomplete oxidation of glucose in anaerobic respiration forms:

  1. Glucose & Co2
  2. H2O & CO2
  3. Fructose & H2O
  4. Alcohol & CO2

Ans:- 4) Alcohol & CO2

Ques8. Kranz Anatomy is found in:

  1. C3 Plants
  2. C4 Plants
  3. C5 Plants
  4. All Plants

Ans:- 2) C4 Plants

Ques9. The microbe (bacteria) found in the roots of leguminous plants is:

  1. Rhizobium
  2. Nitrobacter
  3. Nitrosomonas
  4. Pseudomonas

Ans:- 1) Rhizobium

Ques10. The age of a tree is determined by:

  1. Counting its leaves
  2. Measuring its width
  3. Counting the annual rings
  4. Counting its branches

Ans:- 3) Counting the annual rings

Ques11. In racemose inflorescence, the smallest flower is:

  1. At the Top
  2. At the bottom
  3. In the middle
  4. Anywhere

Ans:- 1) At the Top

Ques12. The Process by which water is supplied to the plant:

  1. Imbibition
  2. Osmosis
  3. Diffusion
  4. Guttation

Ans:- 2) Osmosis

Ques13. Where does kreb’s cycle occur:

  1. Cytoplasm
  2. Mitochondria
  3. Chloroplast
  4. Lysosome

Ans:- 3) Chloroplast

Ques14. Gibberlin was first discovered in:

  1. Algae
  2. Fungi
  3. Bacteria
  4. Angiosperms

Ans:- 2) Fungi

Ques15. Calvin cycle :

  1. Depends on light
  2. Does not depend on light
  3. Occurs only in light
  4. Occurs only in dark

Ans:- 2) Does not depend on light

Ques16. The main constituent of chlorophyll is:

  1. Ca
  2. Mg
  3. Mn
  4. N

Ans:- 2) Mg

Ques17. Crossing over occurs in:

  • Leptotene
  • Zygotene
  • Pachytene
  • Diplotene

Ans:- 3)Pachytene

Ques18. The type of vascular bundle, in which xylem is present on both side of phloem is called as:

  1. Radial
  2. Collateral
  3. Bicollateral
  4. Amphioribal

Ans:-3) Bicollateral

Ques19. Protein Synthesis is related to:

  1. Nucleus
  2. Ribosome
  3. Chromatin
  4. Plasmalemma

Ans:- 2) Ribosome

Ques20. The two names of ‘Binomial Nomenclature’ is:

  1. Genus & Species
  2. Genus & Order
  3. Genius & Family
  4. Genus & Class

Ans:- 1) Genus & Species

Also Read : JAC 11th Examination 2021

Ques21. Division of nucleus is called as:

  1. Cytokinesis
  2. Crossing over
  3. Karyokinesis
  4. Pachytene

Ans:- 3) Karyokinesis

Ques22. Emphysema is a disorder related to:

  1. Respiration
  2. Circulation
  3. Digestion
  4. Exertion

Ans:- 1) Respiration

Ques23. Water vascular System is characteristic of phylum :

  1. Porifera
  2. Echinodermata
  3. Annelida
  4. Chordata

Ans:- 2) Echinodermata

Ques24. Internal Ear is filled with

  1. Perilymph
  2. Endolymph
  3. Blood
  4. Lymph

Ans:- 2) Endolymph

Ques25. The structural & Functional unit of kidney is :

  1. Nephridia
  2. Neuron
  3. Nephron
  4. None of these

Ans:- 3) Nephron

Ques26. Pace-maker is :

  1. SA node
  2. AV node
  3. Bundle of His
  4. Purkinje’s fibre

Ans:- 1) SA node

Ques27. How many times a cell cell will divide mitotically to produce 256 cells?

  1. 8
  2. 32
  3. 64
  4. 225

Ans:- 1) 8

Ques28. Carbohydrate digestiing enzyme is:

  1. Nuclease
  2. Lipase
  3. Amylase
  4. Trypsin

Ans:- 3) Amylase

Ques29. Synthesis of DNA occurs in :

  1. S- Phase
  2. G1– Phase
  3. G2– Phase
  4. M- Phase

Ans:- 1) S- Phase

Ques30. Epinephrine and Nor-Epinephrine is also called as:

  1. Life saving hormone
  2. Growth hormone
  3. Emergency hormone
  4. Sex hormone

Ans:-3) Emergency hormone

Ques31. Large Brain is :

  1. Cerebrum
  2. Medulla
  3. Cerebellum
  4. Diencephalon

Ans:- 1) Cerebrum

Ques32. Cellulose is a polymer of :

  1. Fatty Acid
  2. Amino Acid
  3. Glucose
  4. Sucrose

Ans:- 3) Glucose

Ques33. 70S ribosome is found in :

  1. Eukaryotes
  2. Prokaryotes
  3. All organisms
  4. Only Animals

Ans:- 2) Prokaryotes

Ques34. Ball & Socket joint is present in :

  1. Knee
  2. Elbow
  3. Shoulder
  4. None of these

Ans:- 3) Shoulder

Ques35. Uricotelic Organism is :

  1. Insects
  2. Lizard
  3. Bird
  4. All

Ans:- 4) All

Ques36. In human heart, tricuspid valve is found between :

  1. Right atria & right ventricle
  2. Left atria and left ventricle
  3. Both (a) and (b)
  4. None of these

Ans:-1) Right atria & right ventricle

Ques37. Cartilage is a :

  1. Nervous tissue
  2. Epithelial tissue
  3. Muscular tissue
  4. Connnective tissue

Ans:- 4) Connnective tissue

Ques38. Warm-blooded animals are:

  1. Pisces
  2. Amphibians
  3. Reptilians
  4. Aves

Ans:- 4) Aves

Ques39. Full form of ADH :

  1. Adenosine dehydrogenase
  2. Adenohypophysis
  3. Antidiuretic Hormone
  4. None of these

Ans:- 3) Antidiuretic Hormone

Ques40. In earthworm, nephridia are :

  1. Secretary organs
  2. Excretory organs
  3. Sensory organs
  4. Stimulatory organ

Ans:- 2)Excretory organs

Official Website of Jharkhand Board – https://jac.jharkhand.gov.in/jac/.

All the Best For JAC 11th Biology Objective Question 2021.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.