JAC 11th Physics objective Question 2021. Jharkhand Academic Council will conduct class 11th Annual Examination in the month of May-June 2021. In the Annual Examination all the question will be objective (1 Mark Each). Here we have described Chapter wise objective question and its answer.

Ques1. Electromagnetic force is-

  1. Attractive in nature
  2. Repulsive in nature
  3. Attractive as well as repulsive in nature
  4. None of these

Ans:- 3) Attractive as well as repulsive in nature

Ques2. 1 Fermi

  1. 10-15 mm
  2. 10-15 cm
  3. 10-14 m
  4. 10-15 m

Ans:-4) 10-15 m

Ques3. Parsec is the Unit of-

  1. Time
  2. Distance
  3. Frequency
  4. Speed

Ans:- 2) Distance

Ques4. 1 a.m.u=………..

  1. 1.66×10-24 kg
  2. 1.66×10-27 kg
  3. 1.66×10-25 kg
  4. 1.66×10-30 kg

Ans:- 1) 1.66×10-24 kg

Ques5. Dimensional formula for the pressure is-

  1. [ML-1 T-2 ]
  2. [ML T-2 ]
  3. [ML-2 T]
  4. [M-1 L-1 T-2 ]

Ans:-4) [M-1 L-1 T-2]

Ques6. If a man goes 10m towards north and 20m toward east, then his displacement is

  1. 22.5 m
  2. 25m
  3. 25.5 m
  4. 30m

Ans:- 1)22.5 m

Ques7. A cyclist moving on a circular track of radius 40m Completes half a revolution in 40 sec. Its average velocity is-

  1. Zero
  2. 4 π m s-1
  3. 2 m s-1
  4. 8 π m s-1

Ans:- 3) 2 m s-1

Ques8. The motion of a particle is described by the education X=at+bt2 Where a=15cm S-1 and b=3cm S-2 , Its instantaneous velocity at t=3 sec will be

  1. 33 cm S-1
  2. 18 cm S-1
  3. 16 cm S-1
  4. 32 cm S-2

Ans:- 1) 33 cm S-1

Ques9. The area under acceleration-time graph represents the

  1. Initial Velocity
  2. Final Velocity
  3. Change in Velocity
  4. Distance travelled

Ans:- 3) Change in Velocity

Ques10. A vehicle travel half the distance L with speed V1 and the other half with speed V2, then its average speed is

  1. V1+V2/2
  2. 2V+V2/V1+V2
  3. 2V1V2/V1+V2
  4. L(V1+V2)/V1+V2

Ans:-3) 2V1V2/V1+V2

Ques11. Two cars A and B are running at velocities of 60 Kmh-1. What is the relative velocity of car A with respect to car B, if both are moving eastward?

  1. 15 Kmh-1
  2. 45 Kmh-1
  3. 60 Kmh-1
  4. 105 Kmh-1

Ans:- 1) 15 Kmh-1

Ques12. Which of the following is not a property of a null vector?

  1. A+O=A
  2. λo=O(When λ in a scalar)
  3. OA=A
  4. AA=O

Ans:- 3) OA=A

Ques13. If A is a vector of magnitude 5 units due east. What is the magnitude and direction of a vector – A?

  1. 5 units due east
  2. 25 units due west
  3. 25 units due east
  4. 5 units due west

Ans:- 2) 25 units due west

Ques14. The relation between the time of flight of projectile Tf and the time to reach the maximum height Tm is

  1. Tf =2Tm
  2. Tf= Tm
  3. Tf= Tm/2
  4. Tf=2(Tm)

Ans:- 1)Tf =2Tm

Ques15. An insect trapped in a circular groove of radius 12 cm moves along the groove steadily and completes 7 revolutions in 100 sec. The linear speed of the insect is

  1. 4.3 cmS-1
  2. 5.3 cm S-1
  3. 6.3 cm S-1
  4. 7.3 cm S-1

Ans:- 2)5.3 cm S-1

Also Read : JAC 11th examination 2021.

Ques16. A cyclist bends while taking turn to.

  1. Reduce Friction
  2. Generate required centripetal
  3. Reduce apparent weight
  4. Reduce speed

Ans:- 2) Generate required centripetal

Ques17. A stone of mass 1kg is lying on the floor of a train which is accelerating with 1 ms-1 . The net force acting on the stone is

  1. Zero
  2. 1N
  3. 5N
  4. 10N

Ans:- 2) 1N

Ques18. A book is lying on the table. What is the angle between the action of book on the table and the reaction of the table on the book?

  1. 00
  2. 450
  3. 900
  4. 1800

Ans:-4)1800

Ques19. Product of the force and Displacement called

  1. Energy
  2. Power
  3. Momentum
  4. Work

Ans:-4) Work

Ques20. A boy lifts a mass of 1 k.g to a height of 1m in 20 sec. The power of the boy is (take g=10m/s2)

  1. 0.1W
  2. 0.2W
  3. 0.25W
  4. 0.5W

Ans:- 4) 0.5W

Ques21. A ball of mass m collides with a wall with speed ‘V’ and rebounds on the same line with the same speed. If the mass of the wall is taken as infinite, then the work done by the ball on the wall is

  1. mv2
  2. Zero
  3. 1/2mv2
  4. 2 mv2

Ans:- 2) Zero

Ques22. For which of the following does the centre of mass lie outside the body?

  1. A Pencil
  2. A Shotput
  3. A Dice
  4. A Bangle

Ans:-4) A Bangle

Ques23. A point mass m is placed inside a spherical shell of radius R and mass M at a distance R/2 from the centre of the shell. The gravitational force exerted by the shell on the point mass is

  • GMm/R2
  • 2GMm/R2
  • Zero
  • 4GMm/R2

Ans:- 3) Zero

Ques24. The escape velocity of 10g. body from the earth is 11.2 km s-1 Ignoring air resistance, the escape velocity of 10 kg of the iron ball from the earth will be

  1. 0.0112km s-1
  2. 0.112 km s-1
  3. 11.2 km s-1
  4. 0.56 km s-1

Ans:- 3) 11.2 km s-1

Ques25. Stress is a——– quantity.

  1. Scalar
  2. Vector
  3. Tensor
  4. Dimensionless

Ans:-4) Dimensionless

Ques27. Which of the following is associated with liquid only and not for gases ?

  1. Decreases
  2. Increases
  3. Becomes Zero
  4. Remains constant

Ans:- 1) Decreases

Ques27. Which of the following is associated with liquid only and not for gases?

  1. Surface tension
  2. Pressure
  3. Volume
  4. Density

Ans:- 1) Surface tension

Ques28. Application of Bernoulli’s theorem can be seen in

  1. Dynamic lift of aeroplane
  2. Hydraulic press
  3. Helicopter
  4. None of these

Ans:-1) Dynamic lift of aeroplane

Ques29. An ideal fluid flows through a pipe of circular cross-section made of two sections with diameters 2.5 cm and 3.75 cm. The ratio of the velocities in the two pipes is

  1. 9:4
  2. 3:2
  3. √3:√2
  4. √2:√3

Ans:- 1) 9:4

Ques30. Dimensional formula of Specific heat capacity is.

  1. [ML2 T-2K]
  2. [ML2T-2K-1]
  3. [MLT-2K-1]
  4. [M0L2T2K-1]

Ans:-4) [M0L2T2K-1]

Ques31. Dimensional formula of Specific heat capacity is

  1. [MLT-2 K-1]
  2. [MLT-3 K-1]
  3. [ML2 T-2K-1]
  4. MLT-3K]

Ans:- 2) [MLT-3 K-1]

Also Read : JAC 11th Physics Objective Question 2021 Chapter wise.

Ques32. A body cools in 7 minutes from 600C to 400C. Then what its temperature in next 7 minute? (If the surrounding temperature is 100C.)

  • 200C
  • 300C
  • 280C
  • 350C

Ans:- 3) 280C

Ques33. First law of thermodynamics is the law of conservation of

  1. Mass
  2. Lincar momentum
  3. Energy
  4. Angular momentum

Ans:- 3) Energy

Ques34.Internal energy of an isolated system

  1. Remains the same
  2. Increases
  3. Decreases
  4. None of these

Ans:- 1) Remains the same

Ques35. Find the efficiency of a Carnot’s engine working between 1270C and 270C?

  1. 35%
  2. 25%
  3. 50%
  4. None of these

Ans:- 20 25%

Ques36. Different of Cp and Cv is-

  1. R
  2. J
  3. Y
  4. G

Ans:- 1) R

Ques37. If the pressure and volume of certain Quantity of ideal gas are half, then its temperature;

  1. Doubled
  2. Becomes one-forth
  3. Remains constant
  4. Becomes four time

Ans:- 2) Becomes one-forth

Ques38. Education of a simple harmonic motion is given by- X=10 sin (20t+0.5)

  1. 3.14 Hz
  2. 6.28 Hz
  3. 3.18 Hz
  4. 1.57 Hz

Ans:- 3) 3.18 Hz

Ques39. A progressive wave is represented by Y=10 sin (100π t – 2 π x). Where X and Y is in meter, and t is in second. Then maximum particle velocity-

  1. 100π m/s
  2. 20π m/s
  3. 200π m/s
  4. 1000π m/s

Ans:- 1000π m/s

Ques40. The doppler effect is applicable for

  1. Sound waves only
  2. Light waves only
  3. Both sound and light waves
  4. None of these

Ans:- 3) Both sound and light waves

Official Website of Jharkhand Board – https://jac.jharkhand.gov.in/jac/.

All the Best for JAC 11th Physics Objective Question 2021.

He loves listening songs and writing about Intermediate and Matric students. Ankit Kumar is keen leaner.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.