Home Jharkhand Board JAC 8th Social Science Objective Question 2022 Jharkhand Board Class 8th Question

JAC 8th Social Science Objective Question 2022 Jharkhand Board Class 8th Question

JAC 8th Social Science Objective Question 2022. Jharkhand Board Class 8th Annul Examination 2022 will be conduct in February March 2022. All the question will be objective(1 Mark each). Here be have described chapter wise objective question and answer.

  1. When Was the first Census conducted in Independent India?
  • a) 1947
  • b) 1948
  • c) 1950
  • d) 1951

Ans. d) 1951

2. East India Company was the Company of which continent?

  • a) Europe
  • b) Africa
  • c) Asia
  • d) S. America

Ans. a) Europe

3. When did the battle of Plassey take place?

  • a) 1755
  • b) 1757
  • c) 1964
  • d) 1857

Ans. b) 1757

4. Where the first tea garden was planted in India?

  • a) Bengal
  • b) Assam
  • c) Maharastra
  • d) Punjab

Ans. b) Assam

5. Which great hero of Jharkhand was born 15th November 1875 in a village named Ulihatu?

  • a) Chand
  • b) Nilamber
  • c) Brisa Munda
  • d) Lubiya Manjhi

Ans. c) Brisa Munda

6. Where was the first Cotton Mill in India established in 1854?

  • a) Surat
  • b) Madras
  • c) Bombay
  • d) Bengal

Ans. c) Bombay

7. Who was the Governor of India During the Revolution of 1865?

  • a) Dalhousie
  • b) Load Canning
  • c) Load Ripan
  • d) Load Mountbatten

Ans. b) Load Canning

8. When did Britishers made the partition of Bengal?

  • a) 1857
  • b) 1901
  • c) 1905
  • d) 1942

Ans. c) 1905

9. Which of the following is the example of Renewable Resource?

  • a) Petrol
  • b) Water
  • c) Coal
  • d) Natural gas

Ans. b) Water

10. In which type of Soil the cotton plantation is done?

  • a) Red soil
  • b) Laterite soil
  • c) Alluvial soil
  • d) Black soil

Ans. d) Black soil

Also read: Jharkhand Board Class 8th Date sheet 2022.

11. What is ‘Jalgrah’?

  • a) Oceal
  • b) Moon
  • c) Earth
  • d) Venus

Ans. c) Earth

12. In which state is Tilaiya Dam situated?

  • a) Bihar
  • b) Jharkhand
  • c) Odisha
  • d) Utter Pradesh

Ans. b) Jharkhand

13. Where is Copper industry Situated in Jharkhand?

  • a) Gomia
  • b) Dhanbad
  • c) Ghatshila
  • d) Sindri

Ans. c) Ghatshila

14. In which state Dr Bhim Rao Ambedkar was bron?

  • a) Maharashtra
  • b) Utter Pradesh
  • c) Bihar
  • d) Odisha

Ans. a) Maharashtra

15. The stipulated minimum age for Women in India to exercise their vote is?

  • a) 18 Years
  • b) 21 Years
  • c) 25 Years
  • d) 30 Years

Ans. a) 18 Years

16. After How many Years the Legislative Assembly election of Jharkhand takes places?

  • a) 4 Years
  • b) 5 Years
  • c) 6 Years
  • d) People’s will

Ans. b) 5 Years

17. In how many Parliamentary Constituencies Jharkhand state is divied?

  • a) 6
  • b) 8
  • c) 14
  • d) 16

Ans. c) 14

18. Where is the Supreme Court of India situated?

  • a) Delhi
  • b) Allahabad
  • c) Bombay
  • d) Kolkata

Ans. a) Delhi

19. Who is the Supreme Court of India situated?

  • a) Mahatma Gandhi
  • b) Rabindar Nath Tagore
  • c) Bhatat Vyas
  • d) Md. Iqbal

Ans. c) Bhatat Vyas

20. In which position ‘YOGASHAN’ should be exercised?

  • a) Childhood
  • b) Young age
  • c) Old age
  • d) In all ages

Ans. d) In all ages

21. भारत का प्रथम गर्वनर जनरल कौन था ?

  • a) वारेन हेसिटंग्स
  • b) लार्ड माउंटबेटन
  • c) लार्ड कर्जन
  • d) लार्ड डलहौजी

Ans. a) वारेन हेसिटंग्स

22. भारत में ब्रिटिश साम्रज्य के विस्तार के लिए किस शासक हड़प की नीति का सहारा लिया ?

  • a) लार्ड कर्जन
  • b) लार्ड डलहौजी
  • c) वारेन हेसिटंग्स
  • d) लार्ड माउंटबेटन

Ans. b) लार्ड डलहौजी

23. प्लासी का युध्द कब हुआ था ?

  • a) 1755
  • b) 1756
  • c) 1757
  • d) 1758

Ans. c) 1757

24. स्थायी बन्दोबस्ती किसके समय में शुरू हुई थी ?

  • a) विलियम बेंटिक
  • b) लार्ड कार्नवालिस
  • c) लार्ड मिंटो
  • d) वारेन हेसिटंग्स

Ans. b) लार्ड कार्नवालिस

25. नील विद्रोह की शुरुआत बंगाल के किस जिले में हुई थी ?

  • a) नदिया जिला
  • b) चितरंजन
  • c) आसनसोल
  • d) कोलकात्ता

Ans. a) नदिया जिला

26. आदिवासी समाज द्वारा प्रयोग किया गया ‘दिकू’ शब्द का क्या अर्थ है ?

  • a) महिलाएँ
  • b) बाहरी लोग
  • c) बनिया
  • d) इनमें से कोई नहीं

Ans. b) बाहरी लोग

27. कैलिको अधिनियम किससे संबंधित था ?

  • a) गरम मसाला
  • b) चंदन की लकड़ी
  • c) रेश्मी कपड़े
  • d) सूती कपड़े-छीट के

Ans. d) सूती कपड़े-छीट के

28. पुर्तगालीन नाविक वास्कोडिगामा भारत में सबसे पहले कहाँ पहुंचे ?

  • a) गोवा
  • b) कलकत्ता
  • c) कालीकट
  • d) पान्डिचेरी

Ans. c) कालीकट

29. निम्न में से कौन सा मानव निर्मित संसाधन है ?

  • a) कैंसर उपचार की ओषधियाँ
  • b) झरने का जल
  • c) वन
  • d) सूर्य की रोशनी

Ans. a) कैंसर उपचार की ओषधियाँ

30. प्राथमिक क्रियाओं का उदाहरण नहीं है ?

  • a) कृषि
  • b) खनन
  • c) बैंक
  • d) पशुपालन

Ans. c) बैंक

31. झारखण्ड का जादूगोड़ा प्रसिध्द है ?

  • a) कोयला
  • b) चुना-पत्थर
  • c) यूरेनियम
  • d) कोयला

Ans. c) यूरेनियम

32. निम्न में अलौह धातु है ?

  • a) सोना
  • b) लौह-अयस्क
  • c) मैंगनीज
  • d) सिंदरी

Ans. a) सोना

33. झारखंड में ताम्बा उघोग कहाँ है ?

  • a) गोमिया
  • b) धनबाद
  • c) घाटशिला
  • d) सिंदरी

Ans. c) घाटशिला

34. भाषा तथा अभिव्यक्ति की स्वतंत्रता का प्रावधान संविधान के कितने अनुच्छेद मे किया गया है ?

  • a) 17
  • b) 32
  • c) 25
  • d) 19

Ans. d) 19

35. विश्व की कुल जनसंख्या का लगभग 75% लोग रहते है ?

  • a) यूरोप और अफ्रीका में
  • b) अफ्रीका और आस्ट्रेलिया
  • c) एशिया और यूरोप
  • d) अमेरिका और दक्षिण अमेरिका

Ans. c) एशिया और यूरोप

36. भारत के प्रथम राष्ट्रपति कौन थे ?

  • a) डॉ० राजेन्द्र प्रसाद
  • b) लाल बहादुर शास्त्री
  • c) पं० जवाहरलाल नेहरू
  • d) प्रतिभा देवी सिंह पाटिल

Ans. a) डॉ० राजेन्द्र प्रसाद

37. बाल विवाह का क्या अर्थ है ?

  • a) प्रेम-विवाह
  • b) कम उम्र में विवाह
  • c) विदेशी लड़की से विवाह
  • d) अंतर्राष्ट्रीय विवाह

Ans. b) कम उम्र में विवाह

38. अश्पृश्यता का क्या अर्थ है ?

  • a) जो छूने योग्य नहीं हो
  • b) जो दिखाई ना दे
  • c) मानव तस्करी
  • d) बंधुआ मजदूरी

Ans. a) जो छूने योग्य नहीं हो

39. योगासन किस अवस्था में करना चाहिए ?

  • a) बाल्यावस्था
  • b) युवावस्था
  • c) वृध्दावस्था
  • d) उपरोक्त सभी अवस्थाओ में

Ans. d) उपरोक्त सभी अवस्थाओ में

40. विज्ञान का लक्ष्य क्या होना चाहिए ?

  • a) मानव कल्याण
  • b) नये अनुसंधान व खोज करना
  • c) जीवन को विलासपूर्ण बनाना
  • d) जीवन को कष्टमय बनाना

Ans. a) मानव कल्याण

Official website of Jharkhand Board – https://jac.jharkhand.gov.in/jac/

All the best for JAC 8th Social Science Objective Question 2022.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.