JAC 9th Science objective Question 2022. Jharkhand Academic Council will conduct class 9th Annual Examination in the month of May-June 2022. In the Annual Examination all the question will be objective (1 Mark Each). Here we have described Chapter wise objective question and its answer.

Ques1. Milk is

  1. Liquid
  2. Solid
  3. Gas
  4. BEC

Ans:- 1) Liquid

Ques2. Intermolecular force of attraction between gaseous molecule.

  1. More
  2. Less
  3. Very much
  4. None of these

Ans:- 2) Less

Ques3. A Piece of ice floats on water, because

  1. Ice is heavier than water.
  2. Density of ice and water is equal
  3. Ice is lighter than water
  4. Density of ice is more than that of water.

Ans:- 3) Ice is lighter than water

Ques4. On heating density of gas

  1. Increases
  2. Decreases
  3. Never changes
  4. None of these

Ans:- 1) Increases

Ques5. Which of following clothes is comfortable during summer season?

  1. Polyster
  2. Silk
  3. Cotton
  4. Synthetic

Ans:- Cotton

Ques6. Proton particles is

  1. Negatively charged
  2. Positively charged
  3. Neutral
  4. None of these

Ans:- 2) Positively charged

Ques7. Atomic weight is equal to

  1. n
  2. p
  3. n + p
  4. None of these

Ans:- n

Ques8. In nucleus of an atom which of these particle are present.

  1. Electron and Proton
  2. Proton and Neutron
  3. Electron and Neutron
  4. Electron, Proton and Neutron

Ans:- 2) Proton and Neutron

Ques9. Which of the following is insert gas

  1. Nitrogen
  2. Neon
  3. Chlorine
  4. Oxygen

Ans:- 2) Neon

Ques10. Canal rays are-

  1. Proton
  2. Electron
  3. Neutron
  4. α-Particles

Ans:- 1) Proton

Ques11. Isotopes of an elements have

  1. Different atomic number
  2. Different Chemical Properties
  3. Same atomic number
  4. None of these

Ans:- 1) Different at atomic number

Ques12. Electronic configuration of sodium is-

  1. 2,8,3
  2. 2,1,8
  3. 8,2,2
  4. 2,8,1

Ans:- 4) 2,8,1

Ques13. It an element of atom contains 18 neutron and 17 proton. What will be its atomic weight.

  1. 35
  2. 17
  3. 18
  4. 01

Ans:- 1) 35

Ques14. if displacement of a body is zero then distance travelled by a body can be-

  1. Zero
  2. Non Zero
  3. Negative
  4. May be zero of may not

Ans:- 4)May be zero of may not

Ques15. Odometer measures-

  1. Speed
  2. Distance
  3. Time
  4. Average Speed

Ans:- 1) Speed

Ques16. Change 18 km hr-1 velocity into…….. ms-1

  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 5

Ans:- 4) 5

Ques17. A Particle speed in a direction is known as….

  1. Velocity
  2. Acceleration
  3. Speed
  4. None of these

Ans:- 1) Velocity

Ques18. Newton is unit of ?

  1. Force
  2. Work
  3. Acceleration
  4. Velocity

Ans:- 1) Force

Ques19. Which law of motion of Newton defines force?

  1. First
  2. Second
  3. Third
  4. None of these

Ans:- 2) Second

Ques20.Speed of sound is more in-

  1. In Solid
  2. In Liquid
  3. In Gas
  4. Same in three

Ans:- 1) In Solid

Ques21. Avdible range of sound is-

  • 0-20Hz
  • 20-20,000Hz
  • 20-2000Hz
  • 20,000Hz

Ans:- 2) 20-20,000Hz

Ques22. Relation between frequency (n) wave length (λ) and speed (v) of a wave is

  1. V=nλ
  2. v=λ/n
  3. v=vλ
  4. None of these

Ans:-1) V=nλ

Ques23. S.I unit of work is

  1. Joule
  2. Watt
  3. Ampere
  4. ohm

Ans:- 1) Joule

Ques24. The value of universal gravitational constant G is-

  1. 6.67 x 1011 Nm2/kg2
  2. 6.67 x 10-11 Nm2/kg2
  3. 6.67 x 1018 Nm2/kg2
  4. 6.67 x 10-18 Nm2/kg2

Ans:- 2) 6.67 x 10-11 Nm2/kg2

Ques25. The masses of four bodies P, Q, R and S are 5kg, 10kg, 15kg and 20kg respectively. Which will have maximum inertia?

  1. P
  2. Q
  3. R
  4. S

Ans:- 1) P

Ques26. Which of the following is correct.

  1. V2-U2 =2as
  2. V2+2as=U2
  3. V2+U2=2as
  4. None of these

Ans:- 1) V2-U2 =2as

Ques27. Which of the following is known as suicidal bag-

  1. Chloroplast
  2. Ribosome
  3. Lysosome
  4. Nucleus

Ans:- 3) Lysosome

Ques28. Who discovered cell?

  1. Robert hook
  2. Robert Brown
  3. Watson and crick
  4. Knoll and Ruska

Ans:- 1) Robert hook

Ques29. Genes are made up of-

  1. Fragment of DNA
  2. Mitochondria and vacuole
  3. Form Lysosome
  4. Chromatin thread

Ans:- 1) Fragment of DNA

Ques30. Coloured plastid is known as-

  1. Leucoplast
  2. Chloroplast
  3. Chromoplast
  4. None of these

Ans:- 3) Chromoplast

Ques31. Blood is-

  1. Connective tissue
  2. Permanent tissue
  3. Adipose tissue
  4. Green plastid

Ans:-1) Connective tissue

Also Read : JAC 11th objective question & answer 2021.

Ques32. Night blindness is-

  1. Hereditary disease
  2. Due to imbalance in hormone
  3. Mal nutrition
  4. Deficiency in Vitamin A

Ans:- 4) Deficiency in Vitamin A

Ques33. Cork cells contain

  1. Latax
  2. Cellulose
  3. Suberin
  4. Lignin

Ans:-

Ques34. Which one of following forms the inner and outer protection covering of body

  1. Sensory Tissues
  2. Epithelial tissue
  3. Connecting Tissue
  4. Skeletal tissue

Ans:- 2) Epithelial tissue

Ques35. Due to deficiency of which (nutrient) elements does anaemia disease occur-

  1. Iodine
  2. Iron
  3. Copper
  4. Zinc

Ans:- 2) Iron

Ques36. A Long lasting disease is

  1. Malaria
  2. Eczema
  3. Cold cough
  4. Cholera

Ans:- 1) Malaria

Ques37. The rise of the level of carbon dioxide in the atmosphere is concerned with-

  1. Rise in Sea level
  2. Depletion of ozone layer
  3. Acid Rains
  4. Cyclones

Ans:- 2) Depletion of ozone layer

Ques38. The substance synthesized by plants are called as-

  1. Bio chemical
  2. Rock
  3. Fruit
  4. Carbohydrate

Ans:- 4) Carbohydrate

Ques39. The vector of Malaria is

  1. Housefly
  2. Mosquito
  3. Cockroach
  4. Rat

Ans:- 2) Mosquito

Ques40. The Natural Substance that are used by humans for living and development are called as

  1. Chemical Substance
  2. Object
  3. Natural Resource
  4. Useful Substance

Ans:- 1) Chemical Substance

Official Website of Jharkhand Board – https://jac.jharkhand.gov.in/jac/.

All the Best for JAC 9th Science Objective Question 2022.

He loves listening songs and writing about Intermediate and Matric students. Ankit Kumar is keen leaner.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.