Jharkhand Board 10th Mathematics Objective Question 2021. In the Annual Secondary Examination of Jharkhand Board, Students will get objective questions (1 Mark). Here in the below paragraphs we have given objective question and answer from model papers.

Ques1. Which of the following is the prime factorization of 140 ?

  1. 22 x5x7
  2. 2×52 x7
  3. 2x5x72
  4. 2x5x7

Ans:- 1) 22 x 5 x 7

Ques2. The graph of y= p(x) is given the number of zeroes of the polynomial p(x) is :

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 0

Ans:- 4) 0

Ques3. The Zero of the polynomial x2 -3 is :

  1. 3,3
  2. 3,-3
  3. 3,3
  4. 3,3

Ans:- 3) –3,√3

Ques4. Which of the following is a quadratic eduation ?

  1. (x-2)2 + 1 =2x-3
  2. x(x+1)+8 = (x+2)(x-2)
  3. (x-2)(x+1)=(x-1)(x+3)
  4. None of these

Ans:- 1) (x-2)2 +1 =2x-3

Ques5. The common difference of the A.P.4,10,16,22………is :

  1. 4
  2. 6
  3. -4
  4. -6

Ans:- 2) 6

Ques6. If first term (a) of an A.P. is 10 and common difference (d) is 10, then third term will be :

  1. 10
  2. 20
  3. 30
  4. 40

Ans:- 3) 30

Ques7. The value of tan 26 / cot 64 is :

  1. 0
  2. 1
  3. 2
  4. 3

Ans:- 2) 1

Ques8. Sec (90-A) equal to :

  1. sin A
  2. cos A
  3. tan A
  4. cosec A

Ans:- 4) cosec A

Ques9. Reciprocal of sin A is……

  1. Cos A
  2. Cosec A
  3. tan A
  4. None of the above

Ans:- 2) Cosec A

Ques10. The co-ordinate of origin is :-

  1. (0,0)
  2. (1,0)
  3. (0,1)
  4. (1,1)

Ans:- 1) (0,0)

Also Read : JAC 10th Exam Date Sheet 2021.

Ques11. The co-ordinates of the middle points of the line segment joining the point (-3,4) and (7,8) are :

  1. (3,5)
  2. (2,4)
  3. (3,1)
  4. (2,6)

Ans:- 4) (2,6)

Ques12. Largest chord of a circle is :

  1. Arc
  2. Choral
  3. Diameter
  4. None of these

Ans:-1) Arc

Ques13. The perimeter of the circle of diameter 14cm is:

  1. 22cm
  2. 7cm
  3. 44cm
  4. 25cm

Ans:-3) 44cm

Ques14. The area of the semicircle of radius 7cm is :

  1. 21cm2
  2. 77cm2
  3. 84cm2
  4. 154cm2

Ans:-4) 154cm2

Ques15. If the area of minor segment of a circle of radius 7cm be 14cm2 , then the area of major segment will be :

  1. 140 cm2
  2. 150cm2
  3. 125cm2
  4. 200cm2

Ans:- 1) 140cm2

Ques16.The mode of 7,8,9,7,8,9,9,3,5,4 is :

  1. 7
  2. 8
  3. 9
  4. 3

Ans:- 3) 9

Ques17. In a throwd of a die, the probability of getting a 5 is:

  1. 1 /3
  2. 1/6
  3. 2/3
  4. 5/6

Ans:-2) 1/6

Official Website of Jharkhand Board – https://jac.jharkhand.gov.in/jac/.

All the best for Jharkhand Board 10th Mathematics Objective Question 2021.

Ankit Kumar
He loves listening songs and writing about Intermediate and Matric students. Ankit Kumar is keen leaner.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.