Jharkhand Board 12th Science Objective Question 2022 : Jharkhand Academic council (JAC) will conduct the annual Intermediate examination 2022 in the month of February 2022 on the exam centres. The JAC administration will ask the Objective questions 1 marks each ( Fill in the blacks, Correct option) in the Science theory papers. Students have to prepare well for the objective questions & answer. It is easy and scoring.

Here in the below paragraphs, we given the objective questions and its correct answer.

Choose and write correct answer of the following :

1. The Unit for Surface Charge Density is

  1. C
  2. C/m
  3. C/m2
  4. C / m3

Ans:- 3) C/m2

2. A Point charge ‘Q’ is placed in an electric field of intensity experienced by the charge will be

  1. Q/E
  2. QE
  3. Q2E
  4. E/Q

Ans:- 2) QE

3. For energy stored in a capacitor, which of the following relation is wrong?

  1. Q2/2c
  2. 1/2 QV
  3. 1/2 CV
  4. 1/2 CV2

Ans:- 3) 1/2 CV

4. In current electricity, Ohm’s law is obeyed by all

  • Solids
  • Metals
  • Liquids
  • Gases

Ans:- 2) Metals

5. The current of 3.2 A is flowing in a Conductor. The number electrons flowing per second will be

  1. 2×1019
  2. 3×1020
  3. 5.2×1019
  4. 9×1020

Ans:- 1)2×1019

6. Wheatstone bridge is used to measure

  1. High resistance
  2. Low resistance
  3. Both high and low resistance
  4. Potential difference

Ans:- 3) Both high and low resistance

7. The magnitude of the magnetic field B inside a long solenoid carrying a current I is

  1. µ0n2I
  2. µ0nI2
  3. µ0nI
  4. µ0I / n

Ans:- 3) µ0nI

8. In cyclotron, maximum kinetic energy of the accelerated particle

  1. Q2B2r / 2m
  2. Q2B2r / 2
  3. Q2B2r2 / 2m
  4. None of the above

Ans:- 3) Q2B2r2 / 2m

9. Henry is the unit of

  1. Self inductance
  2. Mutual inductance
  3. Both self and mutual inductance
  4. None of these

Ans:- 1) Self Inductance

10. The frequency of rotation for generators in India is

  1. 70 Hz
  2. 60 Hz
  3. 50 Hz
  4. 40Hz

Ans:-3) 50 Hz

11. The angle of minimum deviation for thin prism of refractive index (µ) is

  1. (1-µ) A
  2. (µ-1) A
  3. (µ+1) A
  4. (µ+1) A2

Ans:- 2) (µ-1) A

12. In a Compound microscope, the image formed between the objective and the eye piece is

  1. Virtual, erect and magnified
  2. Real, erect and magnified
  3. Real, inverted and magnified
  4. Virtual, erect and diminished

Ans:-3) Real, erect and magnified

Also Read Following Articles

13. Which of the following phenomena establishes the particle nature of light?

  1. Interference
  2. Diffraction
  3. Polarization
  4. Photoelectric effect

Ans:-4) Photoelectric effect

14. The ratio of the intensity of two light waves is 16.9. The ratio of maximum and minimum intensity in their interference pattern will be

  1. 25:7
  2. 49:1
  3. 4:3
  4. 256:81

Ans:- 2) 49:1

15. Wavelength of matter wave is given by

  1. λ=h/p
  2. λ=p/h
  3. λ=hxp
  4. λ=h2 / p2

Ans:- λ=h/p

16. The stability of a nucleus is decided by its

  1. Binding energy
  2. Binding energy / nucleon
  3. Number of protons
  4. Number of nucleons

Ans:- 1) Binding energy

17. E = mc2 is called

  1. Einstein’s photoelectric equation
  2. Einstein’s mass-energy relation
  3. Planck’s quantum equation
  4. Einstein’s relativity equation

Ans:- 2) Einstein’s relativity equation

18. The decay constant of a radioactive substances in λ. Its half-life time is

  1. 1/λ
  2. loge2 / λ
  3. λ(log2e)
  4. λ / log2e

Ans:- 1) 1/ λ & 2) loge2 / λ

19. Electric conducation in Semiconductor is due to

  1. Holes
  2. Electrons
  3. Holes and Electrons
  4. Neither holes nor Electrons

Ans:- 1) Holes

20. The number of outputs in a logic gate is

  1. Only one
  2. Only two
  3. More than two
  4. None of these

Ans:- 1) Only one

If you have any doubt. Please do contact us via comment box.

Official website of Jharkhand Board – https://jac.jharkhand.gov.in/jac/.

All the best for Jharkhand Board 12th Science Objective Question 2022…!!!

He loves listening songs and writing about Intermediate and Matric students. Ankit Kumar is keen leaner.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.