LNMU Part 2 Psychology Objective Question PDF 2021: LNMU Examination part 2 psychology questions PDF. Students can check very important objective questions of Lalit Narayan Mithila University graduation (Arts) part 2 psychology (Honours/Subsidiary) PDF. Here we have described multiple objective questions & Answer wise.

1. Abnormal psychology is the study of?

  1. Behaviour
  2. Anxiety
  3. Disorders
  4. Mental

Ans. 1) Behaviour

2. Psychoanalysis was primarily established by?

  1. Adler
  2. Freud
  3. Brown
  4. Jung

Ans. 2) Freud

3. For abnormal behaviour, psychoanalysis emphasized on?

  1. Instincts
  2. Libido
  3. Unconscious mind
  4. None of these

Ans. 3) Unconscious mind

4. Psychopathology of everyday life extends support to?

  1. Id
  2. Unconscious
  3. Sub – conscious
  4. Superego

Ans. 1) Id

5. Who presented the theory of psychosexual development?

  1. Adler
  2. Jung
  3. Freud
  4. Sullivan

Ans. 3) Freud

6. The concept of Birth Order is related to?

  1. Freud
  2. Jung
  3. Adler
  4. Maslow

Ans. 3) Adler

7. Which one of the following functions at all the levels of consciousness?

  1. Id
  2. Ego
  3. Superego
  4. None of these

Ans. 3) Superego

8. Which of the following is major symptom of anxiety?

  1. Fear
  2. Arousal
  3. Apprehension
  4. Insecurity

Ans. 3) Apprehension

9. Recent classification of mental disorder is?

  1. DSM – IV
  2. WHO
  3. ICD – 9
  4. ICD – 10

Ans. 1) DSM – IV

10. Conscious inhibition of desires is called?

  1. Repression
  2. Suppression
  3. Inhibition
  4. Regression

Ans. 1) Repression

11. A man becomes angry towards his peon, after being scolded by his boss, it is an example of?

  1. Transference
  2. Projection
  3. Reaction formation
  4. Displacement

Ans. 4) Displacement

12. Who wrote a book on ”pathology of Brain”?

  1. Hawler
  2. Philip
  3. Kraeplin
  4. Benjamin Rash

Ans. 3) Kraeplin

13. Psychopathology is concerned with?

  1. Diagnosis
  2. Prognosis
  3. Treatment
  4. All of the above

Ans. 4) All of the above

14. Which one of the following is not known as the characteristic of abnormal behaviour?

  1. Mental imbalance
  2. Emotional immaturity
  3. Loss of insight
  4. All of the above

Ans. 4) All of the above

15. The fundamental cause of mental illness is ?

  1. Weak ego
  2. Weak id
  3. Weak superego
  4. All of the above

Ans. 4) All of the above

16. Psychopathology of everyday life is expression of desires of ?

  1. Conscious
  2. Unconscious
  3. Sub – conscious
  4. None of these

Ans. 3) Sub – conscious

17. Which is the largest part of mind?

  1. Ego
  2. Superego
  3. Conscious
  4. Unconscious

Ans. 4) Unconscious

18. Wish fulfillment theory of dream was proposed by?

  1. Adler
  2. Freud
  3. Jung
  4. None of these

Ans. 2) Freud

19. Which of the following is an affective disorder?

  1. Paranoia
  2. Mani – Depressive disorder
  3. Schizophrenia
  4. None of these

Ans. 1) Paranoia

20. Most important symptom of schizophrenia is?

  1. Withdrawal from reality
  2. General apathy
  3. Indifference
  4. None of these

Ans. 1) Withdrawal from reality

21. In which delusion patient has wrong belief that he is very superior?

  1. Delusion of power
  2. Delusion of grandeur
  3. Delusion of persecution
  4. None of these

Ans. 2) Delusion of grandeur

22. International fear from closed space is called ?

  1. Acrophobia
  2. Agoraphobia
  3. Social phobia
  4. None of these

Ans. 1) Acrophobia

23. According to behaviourists, cause of abnormal behaviour is ?

  1. Faulty heredity
  2. Faulty learning
  3. Fault cognition
  4. None of these

Ans. 3) Fault cognition

24. Which part of mind is guided by reality principles?

  1. Conscious
  2. Ego
  3. Superego
  4. Id

Ans. 2) Ego

25. What is the name of Freud’s dream theory?

  1. Wish – fulfillment theory
  2. Psychosocial theory
  3. Psychoanalytical theory
  4. None of the above

Ans. 3) Psychoanalytical theory

26. In which mental mechanism unwanted desire is converted into opposite desire?

  1. Displacement
  2. Reaction formation
  3. Projection
  4. None of these

Ans. 1) Displacement

27. In which stage Oedipus Complex is developed?

  1. Oral stage
  2. Phallic stage
  3. Latency stage
  4. None of these

Ans. 2) Phallic stage

28. In which delusion patient has wrong belief that other persons are often talking about him?

  1. Delusion of reference
  2. Delusion of power
  3. Delusion of persecution
  4. None of these

Ans. 3) Delusion of persecution

29. What is the main symptom of obsessive-compulsive personality disorder?

  1. Orderliness
  2. Depression
  3. Anxiety
  4. None of these

Ans. 3) Anxiety

30. Phobia is a type of:

  1. Anxiety Disorder
  2. Affective Disorder
  3. Organic Disorder
  4. None of these

Ans. 1) Anxiety Disorder

31. Which psychologist is known as ”Father of medicine?

  1. Hippocrates
  2. Eysenck
  3. Aristotle
  4. Plato

Ans. 1) Hippocrates

32. Which psychologist founded mesmerism medical theory?

  1. Mexwell
  2. Jean Aescural
  3. Grinjigar
  4. Anton mesmer

Ans. 4) Anton mesmer

33. Which century do the effects of mass insanity occur?

  1. 10th to 16th Century
  2. 11th to 17th Century
  3. 10th to 19th Century
  4. 10th to 15th Century

Ans. 1) 10th to 16th Century

34. Which psychologist divided the physical structure of the person into three parts?

  1. Freud
  2. Mexwell
  3. Pinel
  4. Sheldon

Ans. 1) Freud

35. What type of deficiency is found in a person in a state of mental malaise?

  1. Stress
  2. Adjustment
  3. Pressure
  4. None of these

Ans. 2) Adjustment

36. Some factors of mental illness are?

  1. Hereditary
  2. Social
  3. Psychological
  4. Economic

Ans. 3) Psychological

37. The normal state of mental disorder is ?

  1. Cognitive
  2. Procedural
  3. Emotional
  4. None of these

Ans. 1) Cognitive

38. A common symptom of neurosis is ?

  1. Anxiety and fear
  2. Resistivity
  3. Sleeping
  4. None of these

Ans. 1) Anxiety and fear

39. How many parts of the delusion are divided on the basis of content?

  1. 4
  2. 5
  3. 6
  4. 3

Ans. 3) 6

40. Neurosis is also called?

  1. Obsessive – compulsive
  2. Psychosis
  3. Psychiatric treatment
  4. None of these

Ans. 1) Obsessive – compulsive

41. Common causes of neurosis are?

  1. Biological
  2. Hereditary
  3. Psychological
  4. All the above

Ans. 4) All the above

42. Mental disorder is not a symptomatic but rather?

  1. Multidimensional
  2. Multifunctional
  3. Multi – colored
  4. None of these

Ans. 2) Multifunctional

43. Who is founder of psychoanalytical school?

  1. Wundt
  2. Freud
  3. Maslow
  4. Watson

Ans. 2) Freud

44. How many stages are there in psychosexual development?

  1. Four
  2. Five
  3. Six
  4. Seven

Ans. 2) Five

45. Concept of unconsciousness is related to?

  1. Behaviourism
  2. Structuralism
  3. Psychoanalysis
  4. None of these

Ans. 3) Psychoanalysis

46. Irrational fear from dog is called?

  1. Zoophobia
  2. Xenophobia
  3. Cynophobia
  4. Nyctophobia

Ans. 3) Cynophobia

Also Read: LNMU BA Part 2 Exam 2021 Details.

47. Peptic ulcer is a type of ?

  1. Psychophysiological Gastro – Intestinal disorders
  2. Psychophysiological respiratory disorders
  3. Psychophysiological cardio- vascular disorders
  4. Psychophysiological skin disorders

Ans. 1) Psychophysiological Gastro – Intestinal disorders

48. Psychophysiological disorders are determined by?

  1. Biological factors
  2. Psychological factors
  3. Socio- cultural factors
  4. All of the above factors

Ans. 1) Biological factors

49. Behaviour therapy is based on?

  1. Principles of perception
  2. Principles of Motivation
  3. Principles of learning
  4. None of these

Ans. 1) Principles of perception

50. Fear as a factor of intensity of stress is ?

  1. Social
  2. Individual
  3. Cognitive
  4. None of these

Ans. 2) Individual

51. Main cause of organic mental disorder is?

  1. Brain dysfunction
  2. Stress
  3. Anxiety
  4. None of these

Ans. 2) Stress

52 Freud has done most of his work in ?

  1. France
  2. Germany
  3. Vienna
  4. England

Ans. 3) Vienna

53 Which one is called affective disorder?

  1. Paranoia
  2. Schizophrenia
  3. Mani – depressive disorder
  4. None of these

Ans. 3) Mani – depressive disorder

54 Which freudian defence mechanism does this statement illustrata: ”I’m not jealous, you are?

  1. Projection
  2. Repression
  3. Sublimation
  4. Denial

Ans. 2) Repression

55 Mild form of abnormality is known as ?

  1. Psychoneurosis
  2. Psychosis
  3. Psychosomatic disorder
  4. None of these

Ans. 3) Psychosomatic disorder

56 Which one is the servant of two masters?

  1. Id
  2. Ego
  3. Superego
  4. None of these

Ans. 1) Id

57. What is the basic cause of neurotic anxiety?

  1. Guilt feeling
  2. Ego anxiety
  3. Feeling of insecurity
  4. None of these

Ans. 2) Ego anxiety

58. Who called that dream is the royal road of unconscious?

  1. Freud
  2. Adler
  3. Jung
  4. None of them

Ans. 1) Freud

59. Mental disorder is a type of disorder in which?

  1. Symptoms related psychoneurosis are found
  2. Symptoms related to phobia are found
  3. Symptoms related to all types of abnormal behaviour are found
  4. None of these

Ans. 3) Symptoms related to all types of abnormal behaviour are found

60. Which therapy is more beneficial for the treatment of phobia?

  1. Shock therapy
  2. Behaviour therapy
  3. Cognitive therapy
  4. None of these

Ans. 3) Cognitive therapy

61. Which measure is more appropriate for the prevention of mental retardation?

  1. Ban of marriage of mentally retarded people
  2. Sterilization
  3. Abortion
  4. None of these

Ans. 4) None of these

62. Who is the founder of psychoanalytic therapy?

  1. Freud
  2. Adler
  3. Wolpe
  4. None of these

Ans. 1) Freud

63. Negative aspect of stress is called?

  1. Distress
  2. Nervousness
  3. Exhaustion
  4. None of these

Ans. 1) Distress

64. Burn – out stress syndrome is concerned with?

  1. Anxiety
  2. Mental lllness
  3. Physical problem
  4. Burden of caring

Ans. 1) Anxiety

65. Who has given the concept of general adaptation syndrome (GAS)?

  1. Jung
  2. Pavlov
  3. Selye
  4. None of them

Ans. 3) Selye

66. Which of the following is not a main goal of psychopathology?

  1. Diagnosis
  2. Measurement and description
  3. Prediction and control
  4. Explanation

Ans. 3) Prediction and control

67. If someone has an I.Q. level of 70, what level of mental retardation does he have?

  1. Severe
  2. Profound
  3. Moderate
  4. Mild

Ans. 1) Severe

68. Before what age is mental retardation diagnosed?

  1. 5
  2. 12
  3. 7
  4. 18

Ans. 4) 18

69. What is a symptom of mental retardation?

  1. Decreased learning ability
  2. Not being able to see as well
  3. Hair falling out
  4. Hearing problems

Ans. 1) Decreased learning ability

70. When was mental retardation discovered?

  1. 1772
  2. 2001
  3. 1901
  4. 1978

Ans. 4) 1978

71. Freud was originally trained as?

  1. Teacher
  2. Medical Doctor
  3. Philosopher
  4. None of these

Ans. 2) Medical Doctor

72. Who is considered as father of group therapy?

  1. Joseph Wolpe
  2. Aron Bech
  3. Sigmund freud
  4. Joseph Pratt

Ans. 4) Joseph Pratt

73. Systematic desensitization consists following steps, except?

  1. Relaxation training
  2. Hierarchy construction
  3. Desensitization of stimulus
  4. Resolving unconscious conflict

Ans. 4) Resolving unconscious conflict

74. Who is not related to group therapy?

  1. Kurt Lewin
  2. Yalom
  3. Sullivan
  4. Juan

Ans. 4) Juan

75. Which of the following therapy is based on learning therapy?

  1. Logotherapy
  2. Psychoanalysis
  3. Behaviour therapy
  4. None of these

Ans. 3) Behaviour therapy

76. A psychotherapy technique in obsessive rumination is?

  1. Exposure
  2. Thought stopping
  3. Sensitization
  4. None of these

Ans. 2) Thought stopping

77. According to cognitive psychotherapy cognitive phenomena which determine psychopathology is ?

  1. Automatic thought
  2. Cognitive distortions
  3. Basic instincts
  4. None of these

Ans. 3) Basic instincts

78. Who is not related to behaviour therapy?

  1. Joseph wolpe
  2. Watson
  3. Pavlov
  4. Melanie Klein

Ans. 4) Melanie Klein

79. What is defence mechanism?

  1. Any form of martial Arts
  2. A mechanism designed to reduce stress and conflict
  3. A mechanism designed to remove psychological barriers
  4. None of these

Ans. 2) A mechanism designed to reduce stress and conflict

80. What is the Id?

  1. Part of the psyche that controls im – pulses
  2. Part of the psyche that reduces anxiety
  3. A description of innate in stinctual needs
  4. None of these

Ans. 2) Part of the psyche that reduces anxiety

81. One of the concepts of the humanistic existential approach is?

  1. Transference
  2. Rationalism
  3. Unconditional postitive regard
  4. None of these

Ans. 2) Rationalism

82. Which of the following of Freud’s ideas is still important to psychopathology today?

  1. Those thoughts are the basis for behaviour
  2. Behaviour is learned from experience
  3. Psychopathology has origin in early experience rather than being a manifestation of biological dysfunction
  4. Dream analysis

Ans. 2) Behaviour is learned from experience

83. What purpose does a defence mechanism serve?

  1. To defend and protect the impulsive desires of Id
  2. To protect the ego from anxious feelings including guilt
  3. To help a person to physically defend himself in a hazardous situation
  4. None of these

Ans. 2) To protect the ego from anxious feelings including guilt

84. A defence mechanism is usually used?

  1. Unconsciously
  2. Consciously
  3. Physically
  4. None of these

Ans. 2) Consciously

85. Who first identified defence mechanisms as a way of protecting against anxiety?

  1. Jung
  2. Freud
  3. Wolpe
  4. None of these

Ans. 2) Freud

86. Which of the following defence form is the basis of many other mechanisms?

  1. Repression
  2. Social comparison
  3. Sublimation
  4. None of these

Ans. 1) Repression

87. What is an example of regression?

  1. A feeling of an ex – boyfriend
  2. Denying something ever took place
  3. Returning to an earlier age to cope
  4. None of these

Ans. 3) Returning to an earlier age to cope

88. Smita is always using as a defence mechanism?

  1. Repression
  2. Denial
  3. Isolation
  4. Regression

Ans. 1) Repression

89. Anxiety disorder is a medical illness of the brain?

  1. True
  2. False
  3. None of these
  4. ……

Ans. 1) True

90. Individual with anxiety disorder also have ?

  1. High blood pressure
  2. Thyroid
  3. Migraine
  4. All of the above

Ans. 4) All of the above

Official website of LNMU – https://lnmu.ac.in/

All the best for LNMU Part 2 Psychology Objective Question PDF 2021…!!!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.