Home LNMU LNMU Part 3 Arts GES Objective Question & Answer 2021

LNMU Part 3 Arts GES Objective Question & Answer 2021

LNMU Part 3 Arts GES objective question & answer 2021. Lalit Narayan Mithila University BA Part 3 GES objective question & answer. Here we have described objective question asked in the examination.

  1. In the biosphere, energy is received from:
  • a) The sun
  • b) The interior of earth
  • c) Both (a) and (b)
  • d) Work

Ans. c) Both (a) and (b)

2. Ecosystem is the smallest unit of:

  • a) Ionosphere
  • b) Lithosphere
  • c) Biosphere
  • d) Mesosphere

Ans. c) Biosphere

3. SMOG is caused due to:

  • a) Emissions from vehicles
  • b) From incinerators
  • c) Oil Paints
  • d) All of these

Ans. d) All of these

4. Which of the following is the major photochemical smog?

  • a) Peroxyl Acetyl Nitrate
  • b) Smog
  • c) Hydrogen Peroxide
  • d) Chloroflurocarbon

Ans. a) Peroxyl Acetyl Nitrate

5. GPS is the abbreviated from of:

  • a) Graphic Processing system
  • b) Global Positioning system
  • c) Both(a) and (b)
  • d) None of these

Ans. b) Global Positioning system

6. The Taj Mahal is being affected by:

  • a) Noise Pollution
  • b) Air Pollution
  • c) Water Pollution
  • d) None of these

Ans. b) Air Pollution

7. Most polluted river in the world is:

  • a) Yamuna
  • b) Cauvery
  • c) Chenab
  • d) Ganga

Ans. d) Ganga

8. Green House Gas is:

  • a) Nitrogen
  • b) Oxygen
  • c) Methane
  • d) Carbon dioxide

Ans. d) Carbon dioxide

9. CNG is a:

  • a) Polluted fuel
  • b) Clean fuel
  • c) Harmful fuel
  • d) none of these

Ans. b) Clean fuel

10. Today the world’s number one problem is:

  • a) Pollution
  • b) Population Explosion
  • c) Nuclear Explosion
  • d) Natural Calamities

Ans. a) Pollution

11. The study of population growth and prediction of future growth is called:

  • a) Demography
  • b) Kalography
  • c) Biography
  • d) Psychology

Ans. a) Demography

12. Global atmospheric temperature are likely to be increased due to:

  • a) Burning of fossil fuel
  • b) Water pollution
  • c) Soil erosion
  • d) None of these

Ans. a) Burning of fossil fuel

13. Global Warming could affect:

  • a) Climate
  • b) Food production
  • c) Melting of glaciers
  • d) All of these

Ans. a) Climate

14. Which of the following is not a greenhouse gas?

  • a) Oxygen
  • b) Carbon dioxide
  • c) Chloroflurocarbon
  • d) Methane

Ans. a) Oxygen

15. The largest number of tiger reserves are located in:

  • a) Karnataka
  • b) Andhra Pradesh
  • c) Madhya Pradesh
  • d) West Bengal

Ans. a) Karnataka

16. Which of the following is not among the four coral reef regions of India identified by the Govemment for intensive conservation and management?

  • a) Gulf of Mannar
  • b) Gulf of Khambat
  • c) Lakshadweep
  • d) Andaman and Nicobar lslands

Ans. a) Gulf of Mannar

17. Which of the following Indian States/UT has the maximum percentage of mangrove cover in the country?

  • a) Gujarat
  • b) West Bengal
  • c) Andaman and Nicobar
  • d) None of these

Ans. b) West Bengal

18. Which of the following gases can deplete ozone Layer?

  • a) Methane
  • b) Ammonia
  • c) Sulphur dioxide
  • d) Carbon dioxide

Ans. b) Ammonia

19. The ultraviolet radiation is the stratosphere are absorbed by:

  • a) Oxygen
  • b) Ozone
  • c) Sulphur dioxide
  • d) None of these

Ans. b) Ozone

20. Formation of hole in ozone layer is the maximum over

  • a) India
  • b) England
  • c) Antarctica
  • d) Africa

Ans. c) Antarctica

21. Which of the following is used in refrigerator?

  • a) CFC
  • b) Acid
  • c) Carbon
  • d) None of these

Ans. a) CFC

22. The autotrophs are:

  • a) Self-nourishing organism
  • b) Derive energy from sunlight
  • c) Making organic compounds from inorganic compounds
  • d) All of these

Ans. d) All of these

23. The perfect equilibrium in the various organisms in the biosphere is know as:

  • a) Ecological Cycle
  • b) Ecological Balance
  • c) Environmental Balance
  • d) None of these

Ans. a) Ecological Cycle

24. Influenza is a:

  • a) Communicable disease
  • b) Non-communicable disease
  • c) Congenital disease
  • d) None of these

Ans. b) Non-communicable disease

Also read: LNMU Part 3 BSc & BCom GES Objective Question & Answer 2021.

25. Example of Gaseous fuel is:

  • a) Kerosene
  • b) Coke
  • c) Petrol
  • d) LPG

Ans. d) LPG

26. Which of the following disease is transmitted sexually?

  • a) Kalazar
  • b) Jaundice
  • c) Cholera
  • d) Syphillis

Ans. d) Syphillis

27. Theory of evolution was given by:

  • a) Charles Darwin
  • b) Mendel
  • c) Aristotle
  • d) None of these

Ans. a) Charles Darwin

28. Bhabha Atomic Research Centre is situated in:

  • a) Trombay
  • b) Pune
  • c) Kolkata
  • d) Lucknow

Ans. b) Pune

29. Which one can not be decomposed by bacteria?

  • a) Kitchen waste
  • b) Polythene
  • c) Dead Plants
  • d) None of these

Ans. b) Polythene

30. Which one of the following is not biodegradable?

  • a) Polythene
  • b) Vegetable
  • c) Fruits
  • d) Dead Plants

Ans. a) Polythene

31. Which one is a cause of the depletion of ozone layer?

  • a) Nitrous oxide
  • b) Carbon dioxide
  • c) Chloroflurocarbon
  • d) Methane

Ans. c) Chloroflurocarbon

32. Which is not the main source of ground water contamination?

  • a) Agriculture product
  • b) Septic tanks
  • c) Ground water storage
  • d) None of these

Ans. c) Ground water storage

CORONA is a:

  • a) Virus
  • b) Bacteria
  • c) Amoeba
  • d) None of these

Ans. a) Virus

34. Hysteria is:

  • a) Physiological disease
  • b) Psychological disease
  • c) Viral disease
  • d) None of these

Ans. a) Physiological disease

35. BS-IV is:

  • a) Emission norms for vehicles
  • b) Emission norms for refrigerator
  • c) Both(a) and (b)
  • d) None of these

Ans. a) Emission norms for vehicles

36. Climate change in India induced:

  • a) Rise in sea level
  • b) Global warming
  • c) Higher level of air pollution
  • d) All of these

Ans. d) All of these

37. Climate change may cause:

  • a) Stress and anxiety
  • b) Alcoholism
  • c) Domestic violence
  • d) All of these

Ans. b) Alcoholism

38. According to E-Waste Management Rules, 2016 manufacturer, dealers etc. have the responsibility to:

  • a) Create collection centres of e-waste
  • b) Setting up e-waste exchange
  • c) Recycling of e-waste
  • d) All of these

Ans. d) All of these

39. The sign of climate change is/are:

  • a) Arctic sea ice is declining
  • b) Rise in the global temperature
  • c) Rise in sea level
  • d) All of these

Ans. d) All of these

40. Sardar Sarovar project is built on:

  • a) Narmada
  • b) Tapti
  • c) Bhakhra
  • d) Bhagirathi

Ans. a) Narmada

41. Causes of Global Warming is:

  • a) Acidic rain
  • b) Deforestation
  • c) Burning of fossil fuels
  • d) All of these

Ans. d) All of these

42. Environment consists of:

  • a) Physical Environment
  • b) Cultural Environment
  • c) Biological Environment
  • d) All of these

Ans. d) All of these

43. ISRO is the abbreviated from of:

  • a) Indian Shiping Research Organisation
  • b) Indian Space Research Organisation
  • c) Indian Science Research Organisation
  • d) None of these

Ans. b) Indian Space Research Organisation

44. Ozone layer protect us from:

  • a) Ultra-violet rays
  • b) Skin disease
  • c) Danger of biodiversity
  • d) All of these

Ans. d) All of these

45. Full from of ECG:

  • a) Electrocardiogram
  • b) Electroencephalogram
  • c) Echocardiogram
  • d) None of these

Ans. a) Electrocardiogram

46. Primary consumers are:

  • a) Cow
  • b) Insects
  • c) Grasshoppers
  • d) All of these

Ans. d) All of these

47. Rickets is caused due to the deficiency of:

  • a) Vitamin A
  • b) Vitamin B
  • c) Vitamin C
  • d) Vitamin D

Ans. d) Vitamin D

48. Heavy Engineering Corporation is situated in:

  • a) Renukut
  • b) Roopnarayanpur
  • c) Ranchi
  • d) None of these

Ans. b) Roopnarayanpur

49. Which of the following is a renewable resource?

  • a) Oil
  • b) Iron ore
  • c) Tree
  • d) Coal

Ans. b) Iron ore

50. Which gas is mainly renewable resource?

  • a) CO2
  • b) H2
  • c) O2
  • d) Water Vapours

Ans. a) CO2

51. In which state jhoom cultivation is carried on?

  • a) Cotton
  • b) Rubber
  • c) Coconut
  • d) Jowar

Ans. a) Cotton

52. In which state jhoom Cultivation is carried on?

  • a) Bihar
  • b) Uttar Pradesh
  • c) West Bengal
  • d) Mizoram

Ans. d) Mizoram

53. Which state is called Rice Bowl of India?

  • a) Chhattisgarh
  • b) West Bengal
  • c) Odisha
  • d) Bihar

Ans. b) West Bengal

54. Which of the flowing river in India?

  • a) The Ganges
  • b) Tapati
  • c) Yamuna
  • d) Sone

Ans. b) Tapati

55. East-west corridor passes through which state?

  • a) Bihar
  • b) Maharashtra
  • c) Odisha
  • d) Telangana

Ans. d) Telangana

56. Which is the most populous state of India?

  • a) Uttar Pradesh
  • b) West Bengal
  • c) Bihar
  • d) Madhya Pradesh

Ans. a) Uttar Pradesh

57. According to 2011 census data, which is one of language is the second largest spoken as a mother tongue.

  • a) Hindi
  • b) Telugu
  • c) Bengali
  • d) Tamil

Ans. c) Bengali

58. The National Flag of India is:

  • a) Tricolour
  • b) The Ashok Chakra
  • c) Composed of saffron, white and green
  • d) All of these

Ans. a) Tricolour

59. In Patriarchal Society, who holds primary power?

  • a) Men
  • b) Women
  • c) Both Men and Women
  • d) None of these

Ans. a) Men

60. Brahmo Samaj was founded by:

  • a) Dayanand Saraswati
  • b) Bal Gangadhar Tilak
  • c) Raja Rammohan Roy
  • d) None of them

Ans. a) Dayanand Saraswati

61. The Valmiki National Park is situated in:

  • a) Bihar
  • b) Assam
  • c) West Bengal
  • d) Jharkhand

Ans. b) Assam

62. The Kaziranga National Park is fomous for:

  • a) One Horne Rhinoceros
  • b) Tiger
  • c) Lion
  • d) Deer

Ans. b) Tiger

63. Which country has the highest population in the world?

  • a) India
  • b) China
  • c) USA
  • d) Brazil

Ans. b) China

64. Narmada river is originated in:

  • a) Amarkantak
  • b) Himalayan Glaciers
  • c) Chambal
  • d) None of these

Ans. a) Amarkantak

65. The official language of Bihar is:

  • a) Hindi
  • b) Urdu
  • c) Maithili
  • d) None of these

Ans. a) Hindi

66. Who became the Second President of india?

  • a) Rajendra prasad
  • b) Sardar Patel
  • c) S. Radhakrishnan
  • d) Mahatma Gandhi

Ans. c) S. Radhakrishnan

67. Who became the First Prime Minister of India?

  • a) S. Radhakrishnan
  • b) L. B. Shastri
  • c) Indira Gandhi
  • d) J. L. Nehru

Ans. d) J. L. Nehru

68. Indian Agriculture Research Institute is situated in:

  • a) New Delhi
  • b) Lucknow
  • c) Pusa
  • d) Chennai

Ans. a) New Delhi

69. Largest Planet in the Solar System is:

  • a) Jupiter
  • b) Earth
  • c) Mars
  • d) Satum

Ans. a) Jupiter

70. Quit India Movement was launched by:

  • a) Mahatma Gandhi
  • b) Gopal Krishna Gokhale
  • c) Subhash Chandra Bose
  • d) A. O. Hume

Ans. a) Mahatma Gandhi

71. The Lower House of our Parliament is called:

  • a) Lok Sabha
  • b) Vidhan Sabha
  • c) Rajya Sabha
  • d) Vidhan Parishad

Ans. a) Lok Sabha

72. Taj Mahal was built by:

  • a) Sher Shah
  • b) Babur
  • c) Shahjehan
  • d) Akbar

Ans. c) Shahjehan

73. The capital of Himachal Pradesh is:

  • a) Chandhigarh
  • b) Kohima
  • c) Shimla
  • d) Guwahati

Ans. c) Shimla

74. The Head Office of the University Grants Commission is situated in:

  • a) New Delhi
  • b) Bombay
  • c) Kolkata
  • d) Lucknow

Ans. a) New Delhi

75. Delhi University is a:

  • a) Central University
  • b) State University
  • c) Deemed to be a University
  • d) Independent University

Ans. a) Central University

76. Ashoka the Great belongs to:

  • a) Maurya Dynasty
  • b) Nand Dynasty
  • c) Gupta Dynasty
  • d) None of these

Ans. a) Maurya Dynasty

77. Indian who won Noble Prize for Peace:

  • a) Kailash Satyarthi
  • b) C. V. Raman
  • c) Rabindranath Tagore
  • d) Meghnath Saha

Ans. c) Rabindranath Tagore

78. Children’s Day is celebrated on the birthday of:

  • a) Swami Vivekananda
  • b) Jawahar Lal Nehru
  • c) S. Radhakrishanan
  • d) None of these

Ans. b) Jawahar Lal Nehru

79. The President of Janta Dal(U) is:

  • a) Shri George Fernandes
  • b) Shri Shivanand Tiwary
  • c) Shri Nitish Kumar
  • d) Shri Jitan Ram Manjhi

Ans. c) Shri Nitish Kumar

80. Who is the Chairman of the University Grants Commission?

  • a) Prof. D. P. Singh
  • b) Prof. Ved Prakash
  • c) Prof. J. Pandey
  • d) Prof. B. B. Kumar

Ans. a) Prof. D. P. Singh

81. Which of the following is a commercial crop?

  • a) Sugarcane
  • b) Rice
  • c) Maize
  • d) Wheat

Ans. a) Sugarcane

82. The White Revolution is associated with:

  • a) Fishery
  • b) Dairy
  • c) Poultry
  • d) None of these

Ans. b) Dairy

83. Namami Gange Project was launched for removal of pollution, conservation and rejuvenation of river:

  • a) Ganga
  • b) Koshi
  • c) Gandak
  • d) Bagmati

Ans. a) Ganga

84. Ujjwala is a scheme to:

  • a) Help the poor’s to open a bank account
  • b) LPG connection to all households below poverty line
  • c) Both(A) and (B)
  • d) None of these

Ans. b) LPG connection to all households below poverty line

85. Sunder Lal Bahuguna is associated with:

  • a) Chipko Movement
  • b) Civil Right Movement
  • c) Anti CAA Movement
  • d) None of these

Ans. a) Chipko Movement

86. The minimum age for adult franchise is fixed:

  • a) 14 years
  • b) 21 years
  • c) 18 years
  • d) 25 years

Ans. c) 18 years

87. The first nuclear test explosion done by India on 18 May, 1974 at:

  • a) Pokhran
  • b) Chandipur
  • c) Sriharikota
  • d) Trombay

Ans. a) Pokhran

88. Who is considered as father of the Green Revolution?

  • a) Homi Jehangir Bhabha
  • b) APJ Abdul Kalam
  • c) Verghese Kurien
  • d) J. C. Bose

Ans. c) Verghese Kurien

89. The Mangalyaan was launched by ISRO to reach:

  • a) Moon Orbit
  • b) Jupiter Orbit
  • c) Mars Orbit
  • d) None of these

Ans. c) Mars Orbit

90. The UNESCO headquarters is situated in:

  • a) New York City
  • b) Rome
  • c) Washington
  • d) Paris

Ans. d) Paris

91. The member of SAARC nation is:

  • a) India
  • b) Iran
  • c) China
  • d) All of these

Ans. a) India

92. Dada Saheb Falke Award is the highest award in India given in the field of:

  • a) Science and technology
  • b) Film
  • c) Literature
  • d) Painting

Ans. b) Film

93. Which one of the bank is a private sector bank?

  • a) State Bank
  • b) ICICI Bank
  • c) Punjab National Bank
  • d) Allahabad Bank

Ans. b) ICICI Bank

94. Rajgir Wildife Sanctuary is situated in:

  • a) Bihar
  • b) Chhattisgarh
  • c) Jharkhand
  • d) Odisha

Ans. a) Bihar

95. The Banana of—–is very famous.

  • a) Gaya
  • b) Patna
  • c) Darbhanga
  • d) Hajipur

Ans. d) Hajipur

96. Pt. Ram Kumar Mallick is associated with:

  • a) Darbhanga Gharana
  • b) Varanasi Gharana
  • c) Bettiah Gharana
  • d) None of these

Ans. a) Darbhanga Gharana

97. Gautam Buddha was born at:

  • a) Bodh Gaya
  • b) Rajgir
  • c) Vaisali
  • d) Lumbini

Ans. d) Lumbini

98. In which country Olympic 2020 are scheduled?

  • a) Lata Mangeskar
  • b) Mukesh
  • c) Kishore Kumar
  • d) Alka Yagnik

Ans. a) Lata Mangeskar

99. A team of Cricket composed of——players.

  • a) 7
  • b) 9
  • c) 11
  • d) 4

Ans. c) 11

Official website of LNMU – https://lnmu.ac.in/

All the best LNMU Part 3 Arts GES Objective Question & Answer 2021.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.