LNMU Part 3 Arts GES Questions 2022 with Answer described here. Students of graduation part 3 session 2019-22 can check the previous year asked GES questions. This will help students to score more marks in their graduation examination. LNMU Part 3 Arts GES Questions 2022 is described in English medium.

Section-A

1. Who has become the brand Ambassador for ‘Namami Gange Project”?

  1. Panchtantra
  2. Champak
  3. Shakti
  4. Chacha Chaudhary

Ans. 4) Chacha Chaudhary

2. University of Delhi is a :

  1. Central University
  2. State University
  3. Deemed University
  4. Private University

Ans. 1) Central University

3. Name the operation which was lauched by South Eastern Railway to improve the security of women passengers ?

  1. Operation Mitra
  2. Operation Shakti
  3. Operation Blue Good
  4. Operation My Saheli

Ans. 4) Operation My Saheli

4. Who wrote the book ‘The Discovery of India’?

  1. Jawaharlal Nehru
  2. Peter Hagget
  3. Stephen Hawkins
  4. Chetan Bhagat

Ans. 1) Jawarharlal Nehru

5. Which of the following states has the largest production of ‘Makhana’?

  1. Madhya Pradesh
  2. West Bengal
  3. Uttar Pradesh
  4. Bihar

Ans. 4) Bihar

6. Which of the following countries share the longest land border with India?

  1. China
  2. Nepal
  3. Pakistan
  4. Bangladesh

Ans. 4) Bangladesh

7. Which of the following pairs is not matched correctly?

  1. Garhjat Hills-Odisha
  2. Mahadeo Hills- Maharastra
  3. Nallamalai-Andhra Pradesh
  4. Shevroy Hills-Tamil Nadu

Ans. 2) Mahadeo Hills-Maharastra

8. Valmiki National Park is located in:

  1. Patna
  2. West Champaran
  3. Darbhanga
  4. Munger

Ans. 2) West Champaran

9. Land reforms comes under the subject of –

  1. Union list
  2. State list
  3. Concurrent list
  4. Union & States both

Ans. 1) Union list

10. Which of the following is not matched correctly?

  1. Prairies – North America
  2. Pampas – South America
  3. Steppes – Europe
  4. Velds – Australia

Ans. 3) Steppes – Europe

11. Which strait separates Europe from Africa?

  1. Bosporus
  2. Gibraltar Strait
  3. Dover
  4. Bering

Ans. 2) Gibraltar Strait

12. Through which of the following state does the Topic of Cancer pass?

  1. Odisha
  2. Jharkhand
  3. Uttar Pradesh
  4. Andhra Pradesh

Ans. 2) Jharkhand

13. Who is the present President of India?

  1. Shri Venkaiah Naidu
  2. Shri Narender Modi
  3. Shri Ram Nath Kovind
  4. Dr. Manmohan Singh

Ans. 3) Shri Ram Nath Kovind

14. What is the capital of Canada?

  1. Ottawa
  2. Vancouver
  3. Toronto
  4. Montreal

Ans.1) Ottawa

15. Which Indian was appointed as the Vice President of Asian development Bank in August 2020?

  1. Rakesh Asthana
  2. Shashidhra Jagdish
  3. Rajiv Kumar
  4. Ashok Lavasa

Ans. 4) Ashok Lavasa

16. Where was the ‘Garib Kalyam Rozgar Yojana’ launched by Prime Minister Narendra Modi on 20 June 2020?

  1. Jharkhand
  2. Bihar
  3. Uttar Pradesh
  4. Gujarat

Ans. 2) Bihar

17. Full Form of NITI Aayog is:

  1. National Institution for Transforming India
  2. National Institute for Transforming India
  3. National Institute for Travelling in India
  4. None of these

Ans. 1) National Institution for Transforming India

18. Kanwar Lake is situated in:

  1. Delhi
  2. West Bengal
  3. Bihar
  4. Jharkhand

Ans. 3) Bihar

19. The first ever Khelo India University games was inaugurated at ?

  1. Hyderabad (Telangana)
  2. Guwahati (Assam)
  3. Pune (Maharashtra)
  4. Cuttak (Odisha)

Ans. 4) Cuttak (Odisha)

20. Which of the following districts is situated on the international border of India?

  1. Gorakhpur
  2. Jaipur
  3. Kinnaur
  4. Kullu

Ans. 1) Kinnaur

21. Which countries are connected Khyber pass?

  1. India and Pakistan
  2. India and Afghanistan
  3. Afghanistan and Pakistan
  4. Afghanistan and Tajakistan

Ans. 3) Afghanistan and Pakistan

22. The latitude passing through the north end of India is-

  1. 350
  2. 360
  3. 370
  4. 390

Ans. 3) 370

23. Kamakhya Temple is an important tourist destination of which state?

  1. Tamil Nadu
  2. Assam
  3. Himachal Pradesh
  4. Manipur

Ans. 2) Assam

24. Which of the following river flows in Bihar?

  1. Narmada
  2. Tapti
  3. Bagmati
  4. Yamuna

Ans. 3) Bagmati

25. Which is the largest island in the world?

  1. Greenland
  2. Madagascar
  3. New Zealand
  4. Sri Lanka

Ans. 1) Greenland

26. The height of Mount Everest is approximately

  1. 8884m
  2. 8548m
  3. 8883m
  4. 8849m

Ans. 4)8849m

27. What was the theme of International Women’s Day 2021?

  1. Women in Leadership
  2. Challenge comes from change
  3. End Gender Bias
  4. Empower women

Ans. 2) Challenge comes from change

28. What is the name of India’s initiative to deliver Covid-19 vaccines to friendly countries?

  1. Vaccine Maitri
  2. Bharat Vaccine Mitra
  3. Vaccine to Mitron
  4. India Contributes

Ans. 3) Vaccine to Mitron

29. Mark Zuckerberg is the founder of:

  1. Zomato
  2. Amazon
  3. Facebook
  4. First Cry

Ans. 3) Facebook

30. Union Jack is the flag name of which country?

  1. United Kingdom
  2. Nepal
  3. South Africa
  4. Brazil

Ans. 1) United Kingdom

31. India is situated in which region of Asia?

  1. South Asia
  2. North Asia
  3. West Asia
  4. South-East Asia

Ans. 1) South Asia

32. Bihu is most popular dance of which Indian state?

  1. Uttar Pradesh
  2. Assam
  3. Bihar
  4. Madhya Pradesh

Ans. 2) Assam

33. In which year, India won the World Cup for the first time in cricket?

  1. 1975
  2. 1983
  3. 1985
  4. 1999

Ans. 2) 1983

34. Who is the author of Ramcharitmanas?

  1. Saint Ravidas
  2. Tulsidas
  3. Vidyapati
  4. Tagore

Ans. 2) Tulsidas

35. Who is the author of Gandhiji’s favourite Bhajan ‘Vaishnava jana to tene kahiye’?

  1. Purandar Das
  2. Narsinh Mehta
  3. Shyamal Bhatt
  4. Sant Gyaneshwar

Ans. 2)Narsinh Mehta

36. Who established the Mughal dynasty?

  1. Babur
  2. Humayun
  3. Akbar
  4. Aurangzeb

Ans. 1) Babur

37. Who gave the slogan ‘Jai Jawan, Jai Kisan’?

  1. Subhash Chandra Bose
  2. Atal Bihari Vajpayee
  3. Jawarlal Nehru
  4. Lal Bahadur Shastri

Ans. 4) Lal Bahadur Shastri

38. Aizwol is the capital of Which Indian state?

  1. Meghalaya
  2. Tripura
  3. Mizoram
  4. Sikkim

Ans.3) Mizoram

39. What is the name of the new capital of Andhra Pradesh?

  1. Hyderabad
  2. Shillong
  3. Bangalore
  4. Amaravati

Ans. 4) Amaravati

40. Chauri Chaura town is located in which India state?

  1. Madhya Pradesh
  2. Bihar
  3. Punjab
  4. Uttar Pradesh

Ans. 4) Uttar Pradesh

41. India Gate is located at:

  1. New Delhi
  2. Patna
  3. Agra
  4. Ranchi

Ans. 3) Agra

42. Who is the first Indian woman to climb Mt. Everest?

  1. Rani Mukherjee
  2. Bechandri pal
  3. Mithali Raj
  4. Arunima Saha

Ans. 2) Bechandri pal

43. Who is popularly referred as ‘Loknayak’?

  1. Jayaprakash Narayan
  2. Rabindranath Tagore
  3. Ram Manohar Lohia
  4. Lalit Narayan Mishra

Ans. 1) Jayaprakash Narayan

44. Who is the chairman of the committee on New Education Policy 2020?

  1. Dr. Manjul Bhargava
  2. Dr. M.K. Sridhar
  3. Dr. K.Kasturirangan
  4. Prof. T.V. Kattimani

Ans.3) Dr. K.Kasturirangan

45. Which of the following is not a member nation of SAARC?

  1. India
  2. Pakistan
  3. Sri Lanka
  4. USA

Ans. 4) USA

46. Who is the guardian of fundamental Rights enumerated in Indian Constitution?

  1. Supreme Court of India
  2. Prime Minister
  3. Parliament
  4. President

Ans. 1) Supreme Court of India

47. Satish Dhawan Space centre is located at___?

  1. Bengaluru
  2. Visakhapatnam
  3. Hyderabad
  4. Sriharikota

Ans. 4) Sriharikota

48. Which of the following is the youngest ocean?

  1. Indian
  2. Pacific
  3. Atlantic
  4. Artic

Ans. 3) Atlantic

Also Read : LNMU Part 3 Arts GES Questions & Answer 2021.

Section-B

49. Ozone Layer is present in:

  1. Troposphere
  2. Stratosphere
  3. Mesosphere
  4. Exosphere

Ans.2) Stratosphere

50. Which part of the cell is called the power house?

  1. Cell-wall
  2. Nucleus
  3. Mitochondria
  4. The whole cell

Ans. 3) Mitochondria

51. Which of the following diseases cannot be controlled by vaccination?

  1. Diabetes
  2. Polio
  3. Whooping cough
  4. Small pox

Ans.1) Diabetes

52. Which of the following vitamins contain ‘cobalt’?

  1. Vitamin B6
  2. Vitamin B2
  3. Vitamin B1
  4. Vitamin B12

Ans. 4) Vitamin B12

53. Which of the following stars is closest to the Earth?

  1. The Pole Star
  2. Alpha Centauri
  3. Sun
  4. Serius

Ans. 3) Sun

54. The first case of novel coronavirus was identified in…..

  1. Beijing
  2. Shanghai
  3. Wuhan
  4. Singapore

Ans.3) Wuhan

55. In India Coniferous trees are found in:

  1. Chota Nagpur Plateau
  2. Himalayas
  3. Nilgiri Hill
  4. Amarkantsk

Ans. 2) Himalayas

56. Global Warming affects:

  1. Climate
  2. Food production
  3. Melting of glaciers
  4. All of these

Ans. 1) Climate

57. Which is the heaviest metal from the following?

  1. Copper
  2. Uranium
  3. Aluminium
  4. Silver

Ans.3) Aluminium

58.Which of the following hormones is associated with the concept of ”fight or flight”?

  1. Insuline
  2. Adrenaline
  3. Estrogen
  4. Oxytocin

Ans.2) Adrenaline

59. Science of vegetable growing is called.

  1. Heliculture
  2. Ostericulture
  3. Olericultiure
  4. Agriculture

Ans.3) Olericulture

60. For wheat cultivation, which fertilizer is used?

  1. Nitrogen
  2. Potassium
  3. Copper
  4. Iron

Ans. 1) Nitrogen

61. Organisms that prepare their own food is called:

  1. Heterotrophs
  2. Parasites
  3. Autotrophs
  4. Symbiotic

Ans. 3) Autotrophs

62. What is the percentage of CO2 in atmosphere?

  1. 0.0391 Percentage
  2. 0.1001 Percentage
  3. 1.0001 Percentage
  4. None of these

Ans. 2) 0.1001 Percentage

63. Where is Silent Valley National Park located?

  1. Odisha
  2. Kerala
  3. Tamil Nadu
  4. West Bengal

Ans. 2) Kerala

64. What is the full form of EVM?

  1. Easy Voting Machine
  2. Easy Voting Mechanism
  3. Easy Voting Machine
  4. None of these

Ans. 3) Easy Voting Machine

65. Which diseases is caused by deficiency of Vitamin B?

  1. Berry Berry
  2. Anaemia
  3. Night Blindness
  4. Thyroid

Ans. 2) Anaemia

66. What is the name of the tallest animal in the world?

  1. Giraffe
  2. Kangaroo
  3. Elephant
  4. Gorilla

Ans. 1) Giraffe

67. Which is an environmental friendly fuel?

  1. Diesel
  2. Petrol
  3. CNG
  4. None of these

Ans.3) CNG

68. Animals breathe out:

  1. Hydrogen
  2. Carbon Dioxide
  3. Oxygen
  4. Methane

Ans. 3) Oxygen

69. Next Olympic Games will be held at:

  1. New Delhi, India
  2. Melbourne, Australia
  3. Tokyo, Japan
  4. London, United Kingdom

Ans. 3) Tokyo, Japan

70. What is the name of the world’s first Greenhouse gases Observing Satellite launched by Japan in 2009?

  1. Ibuki
  2. Tadami
  3. Akarsuki
  4. Hayabusa

Ans. 1) Ibuki

71. Which of the following is a radioactive material?

  1. Iron
  2. Uranium
  3. Bauxite
  4. Coal

Ans.2) Uranium

72. Ozone layer is depleted by:

  1. Chlorofluorocarbons
  2. Air Pollution
  3. Global Warming
  4. Construction activities

Ans. 1) Chlorofluorocarbons

73. The phrase SMOG is derived from:

  1. Smoke
  2. Fog
  3. Both a and b
  4. Only a

Ans. 3) Both a and b

74. Who was the first man to travel in space ?

  1. Neil Armstrong
  2. Rakesh Sharma
  3. Yuri Gagarin
  4. Alexander Prutt

Ans. 3) Yuri Gagarin

75. Which instrument is used for recording earthquakes?

  1. Seismograph
  2. Barometer
  3. Richter Scale
  4. Radiometer

Ans. 1) Seismograph

76. Who is known as father of Indian Green Revolution?

  1. V. Kurien
  2. C. Subramanian
  3. M.S. Swaminathan
  4. K.L. Rao

Ans. 3) M.S. Swaminathan

77. Minamata disease is first detected in…?

  1. Mexico
  2. Japan
  3. USA
  4. India

Ans. 2) Japan

78. Which of the following gases is supporter of combustion?

  1. Carbon Dioxide
  2. Hydrogen
  3. Nitrogen
  4. Oxygen

Ans. 3) Oxygen

79. National Environmental Engineering Research Institute is located at:

  1. Nagpur
  2. Port Blair
  3. Mumbai
  4. New Delhi

Ans. 1) Nagpur

80. AIDS stands for:

  1. Acquired Inefficient Deficient Sickness
  2. All Immunodeficiency Sickness
  3. Acquired Immunodeficiency Syndrome
  4. None of these

Ans. 3) Acquired Immunodeficiency Syndrome

81. The blood pressure of a normal adult is:

  1. 100/60
  2. 120/80
  3. 180/200
  4. 200/180

Ans. 2) 120/80

82. Benefits of organic farming:

  1. Enhancing biodiversity
  2. Farming without pesticides
  3. Safe for human health
  4. All of these

Ans. 4) All of these

83. Sunderlal Bahugna is a/an:

  1. Agriculture Scientist
  2. Professor
  3. Politician
  4. Environmentalist

Ans. 4) Environmentalist

84. Iron gets rusted in air because of the presence of which of the following gases in air?

  1. Oxygen
  2. Carbon dioxide
  3. Hydrogen sulphide
  4. Nitrogen

Ans. 3) Hydrogen sulphide

85. Which one of the following is used in pencils?

  1. Charcoal
  2. Phosphorous
  3. Silicon
  4. Graphite

Ans. 4) Graphite

87. ‘Bar’ is the unit to measure:

  1. Temperature
  2. Current
  3. Heat
  4. Atmosphere pressure

Ans. 4) Atmosphere pressure

88. Electric bulb filament is made up of:

  1. Copper
  2. Lead
  3. Tungsten
  4. Aluminum

Ans. 3) Tungsten

89. LASER stands for-

  1. Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation
  2. Less Amplification by Stimulated Electronic of Radiation
  3. Low Amplification by Stimulated Emission of Radiation
  4. Light Atmosphere by Stimulated Emission of Radiation

Ans. 1) Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation

90. Excess of fluoride in drinking water causes:

  1. Lung diseases
  2. Intestinal infection
  3. Fluorosis
  4. None of these

Ans. 3) Fluorosis

91. Which of the following agents is responsible for turning the Taj Mahal yellow?

  1. Sulphur
  2. Chlorine
  3. Sulphur dioxide
  4. Nitrogen dioxide

Ans.3) Sulphur dioxide

92. Which of the following is not a waterborne disease?

  1. Measles
  2. Typhoid
  3. Cholera
  4. Hepatitis

Ans.3) Cholera

94. Who was the first scientist to coin the term SMOG and to describe the layers of SMOG?

  1. Nikola Tesla
  2. Stephen Hawking
  3. Henry Antoine
  4. Nicolaus Copernicus

Ans. 3) Henry Antoine

95. Name the largest freshwater lake in Northeast India

  1. Gurudongmer Lake
  2. Loktak Lake
  3. Lake Tsongmo
  4. Dipor Beel

Ans. 2) Loktak Lake

96. Who was the Chairman of IPCC in 2007 when it was awarded Nobel Peace Prize?

  1. Hoesung Lee
  2. R K Pachauri
  3. Bert Bolin
  4. Robert Watson

Ans. 2) R K Pachauri

97. Project Tiger was launched by the Government of India in which year?

  1. 1973
  2. 1975
  3. 1978
  4. 1970

Ans. 1) 1973

98. Who coined the word ‘ecology’?

  1. Ernst Haeckel
  2. Charles Darwin
  3. Gregory Mendel
  4. Tansley

Ans. 1) Ernst Haeckel

99. Laws of Genetics was propounded first by___?

  1. G. Mendel
  2. Aristotle
  3. Darwin
  4. Plato

Ans. 1) G. Mendel

100. Sunderban National park is located in:

  1. Assam
  2. Odisha
  3. West Bengal
  4. Andhra Pradesh

Ans. 3) West Bengal

Official website of LNMU – https://lnmu.ac.in/.

All the best for LNMU Part 3 Arts GES Questions 2022 with Answer…!!!

He loves listening songs and writing about Intermediate and Matric students. Ankit Kumar is keen leaner.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.