LNMU Part 3 GES objective question & answer 2021. Lalit Narayan Mithila University BSC & BCOM Part 3 GES objective question & answer. Here we have described objective questions asked in the examination.

  1. Ecology is the study of:
  • a) Relationship of organism with environment
  • b) Manufacture of food by plants
  • c) Study of food by plants
  • d) Degredation of food in plants

Ans. a) Relationship of organism with environment

2. Term ‘ecosystem’ was given by:

  • a) Elton
  • b) Haeckel
  • c) Tansley
  • d) None of these

Ans. b) Haeckel

3. Which soil is supposed to be best for cultivation?

  • a) Sandy
  • b) Loamy
  • c) Clays
  • d) Silt

Ans. b) Loamy

4. Soil erosion can be checked by:

  • a) Overgrazing
  • b) Removal of vegetation
  • c) Afforestation
  • d) Deforestation

Ans. c) Afforestation

5. Which one of the following is responsible for flood?

  • a) Growing tall trees
  • b) Growing industries
  • c) Urbanization of villages
  • d) Deplantation

Ans. d) Deplantation

6. Ecological succession in water resevoir is called:

  • a) Xerosere
  • b) Hydrosere
  • c) Lithosere
  • d) Climax

Ans. b) Hydrosere

7. Water pollution is mainly caused by:

  • a) Automobiles
  • b) Industrial weste
  • c) Huming fossil fuel
  • d) None of these

Ans. b) Industrial weste

8. Which of the following is the chief source of Air Pollution?

  • a) Burning coke
  • b) Automobile
  • c) Industries
  • d) None of these

Ans. a) Burning coke

9. Soil Pollution is mainly caused by application of:

  • a) Burning coke
  • b) Automobile
  • c) Industries
  • d) None of these

Ans. a) Burning coke

10. Which of the following gases is most active air pollutant?

  • a) CO2
  • b) CO
  • c) H2S
  • d) SO2

Ans. a) CO2

11. Greenhouse effect is related to:

  • a) Water pollution
  • b) Global warning
  • c) Evolved SO2
  • d) Manufacture of manures

Ans. b) Global warning

12. Population is controlled by:

  • a) Environmental Resistance
  • b) Family planning
  • c) Crisis of Food
  • d) None of the above

Ans. a) Environmental Resistance

13. Maximum water holding capacity is found in which soil?

  • a) Clay soil
  • b) loam soil
  • c) silt soil
  • d) sandy soil

Ans. a) Clay soil

14. Area of forest should be fixed by scientist in India:

  • a) 50%
  • b) 33%
  • c) 20%
  • d) 12%

Ans. b) 33%

15. Definition of smog is:

  • a) Mixture of smoke + fog
  • b) Smoke from chimney
  • c) Dust in air
  • d) None of the above

Ans. a) Mixture of smoke + fog

16. Earth is covered by water:

  • a) 50%
  • b) 90%
  • c) 71%
  • d) 100%

Ans. c) 71%

17. First consumer in food chain is:

  • a) Green plant
  • b) Carnivore animals
  • c) Herbivore animals
  • d) All of the above

Ans. c) Herbivore animals

18. Flow of Energy in Ecosystem is:

  • a) Bi-directional
  • b) Multi-directional
  • c) Unidirectional
  • d) All of the above

Ans. c) Unidirectional

19. Importance of Ecosystem is:

  • a) Cycling of elements
  • b) Flow of energy
  • c) Both (a) and (b)
  • d) Biomass

Ans. c) Both (a) and (b)

20. Correct food chain is:

  • a) Grass – Lizard – Insects – Birds
  • b) Grass – Fox – Rabbit – Fish
  • c) Phytoplankton – Zooplankton – Fish
  • d) Fallen leaves – Bacteria – Larva of Insects

Ans. a) Grass – Lizard – Insects – Birds

21. Control of air pollution is:

  • a) Plantation
  • b) Control of gas released by industries
  • c) Control of cigarette smoking
  • d) All of the above

Ans. d) All of the above

22. Reservoir of CO2(Carbon dioxide) is:

  • a) Atmosphere
  • b) Hydrosphere
  • c) Lithosphere
  • d) All of the above

Ans. a) Atmosphere

23. The removal of water crisis can be solved by:

  • a) Digging of ponds
  • b) Harvesting of rain water
  • c) Less use of water
  • d) None of the above

Ans. b) Harvesting of rain water

24. The main factor of Global Warming is:

  • a) Crisis of oxygen
  • b) Hole in ozone layer
  • c) CH4(Methane) gas
  • d) None of the above

Ans. d) None of the above

25. World Environment Day is celebrated on:

  • a) 1st June
  • b) 5th June
  • c) 5th July
  • d) 15th July

Ans. b) 5th June

26. Which system is most affected during air pollution?

  • a) Reproductive system
  • b) Respiratory system
  • c) Digestive system
  • d) Muscular system

Ans. b) Respiratory system

27. The most stable ecosystem is:

  • a) Mountain
  • b) Desert
  • c) Sea
  • d) Forest

Ans. c) Sea

28. Which is not Greenhouse Gas?

  • a) CO2
  • b) CH4
  • c) O2
  • d) CFC

Ans. c) O2

29. THE product of Ecosystem is:

  • a) Green Plants
  • b) Fungi
  • c) Bacteria
  • d) Animal

Ans. a) Green Plants

30. Which of the following grasses is faster in growth?

  • a) Autotrophs
  • b) Heterotrophs
  • c) Consumer
  • d) Decomposer

Ans. a) Autotrophs

31. Organisms which manufacture their own food are:

  • a) Autotrophs
  • b) Heterotrophs
  • c) Consumer
  • d) Decomposer

Ans. a) Autotrophs

32. Bio-mass is produced by:

  • a) Pants
  • b) Animals
  • c) Both (a) and (b)
  • d) None of the above

Ans. c) Both (a) and (b)

33. The ultimate source of energy in a ecosystem is the:

  • a) Producer
  • b) sun
  • c) Consumer
  • d) Decomposer

Ans. b) sun

34. Human evolution has originated form:

  • a) Africa
  • b) Java
  • c) France
  • d) China

Ans. a) Africa

35. Hydrophytes are:

  • a) Animal found in sea
  • b) Aquatic plants
  • c) A plant disease
  • d) A rootless plant

Ans. d) A rootless plant

36. In a ecosystem, the largest number is that of:

  • a) Primary producer
  • b) Primary consumer
  • c) Secondary consumer
  • d) Decomposer

Ans. d) Decomposer

37. DDT IS:

  • a) Greenhouse gas
  • b) Non-degradable pollutants
  • c) degradable pollutants
  • d) None of the above

Ans. d) None of the above

38. Which pollution cause Jaundice?

  • a) Water
  • b) Air
  • c) Noise
  • d) Thermal

Ans. a) Water

39. Which of the following produce maximum sound pollution?

  • a) Top music
  • b) Heavy truck
  • c) jet flight
  • d) None of the above

Ans. c) jet flight

40. Spraying of DDT produce pollution of:

  • a) Air
  • b) Air and water
  • c) Air and soil
  • d) Air, water and soil

Ans. d) Air, water and soil

Also read: LNMU Part 3 exam 2021.

41. Hot spot of biodiversity areas are with:

  • a) Little biodiversity
  • b) Maximum biodiversity
  • c) Maximum conservation
  • d) Both (a) and (c)

Ans. d) Both (a) and (c)

42. The reason of Large-scale diversity among the organisms is:

  • a) Adoption
  • b) Co-operation
  • c) Mutation
  • d) Polyploidy

Ans. c) Mutation

43. Theory of Natural Selection was proposed by:

  • a) Darwin
  • b) Lamark
  • c) Weissman
  • d) None of the above

Ans. a) Darwin

44. An artificial ecosystem is represented by:

  • a) Pisciculture tank
  • b) Agricultural land
  • c) Zoo
  • d) Aquarium

Ans. d) Aquarium

45. Analogous organs organs are:

  • a) Similar in structure
  • b) Similar in function
  • c) Similar in structure and function
  • d) Organs are non-functional

Ans. b) Similar in function

46. Main cause of extinction of species from tropics is:

  • a) Soil erosion
  • b) Pollution
  • c) Deforestation
  • d) A forestation

Ans. c) Deforestation

47. AIDS is caused by:

  • a) Bacteria
  • b) Hookworm
  • c) Protozoa
  • d) Virus

Ans. d) Virus

48. Fish die in water polluted by sewage due to:

  • a) Pathogen
  • b) Clogging of gills by silts
  • c) Reduction of oxygen
  • d) Foul smell

Ans. c) Reduction of oxygen

49. Which of the following is not considered as air pollutant?

  • a) Hydrocarbon
  • b) Clogging of gills by silts
  • c) Reduction of oxygen
  • d) Carbon dioxide

Ans. d) Carbon dioxide

50. Which of the following form of energy don’t have the problem of pollution?

  • a) Coal
  • b) Atom
  • c) Petrol
  • d) Sun

Ans. d) Sun

51. विश्व पर्यावरण दिवस है ?

  • a) 10 जून
  • b) 5 जून
  • c) 15 मार्च
  • d) 20 मार्च

Ans. b) 5 जून

52. कम्प्यूटर का अविष्कार किया ?

  • a) बैबेज
  • b) एडिसन
  • c) मैकमिलन
  • d) न्यूटन

Ans. a) बैबेज

53. समदिवारात्रि होता है ?

  • a) 22 मार्च
  • b) 21 जून
  • c) 23 दिसंबर
  • d) 24 मार्च

Ans. a) 22 मार्च

54. किस राज्य में काजीरंगा वन्य प्राणी अभ्यारण्य सिथत है ?

  • a) गुजरात
  • b) उत्तर प्रदेश
  • c) असम
  • d) राजस्थान

Ans. c) असम

55. महात्मा गाँधी की हत्या कब हुई थी ?

  • a) 30 जनवरी, 1947
  • b) 30 जनवरी, 1948
  • c) 30 जनवरी, 1946
  • d) 30 जनवरी, 1949

Ans. b) 30 जनवरी, 1948

56. ‘कायदे आजम’ किन्हें कहा है ?

  • a) मो० अली जिन्ना
  • b) भगत सिंह
  • c) जवाहरलाल नेहरू
  • d) महात्मा गाँधी

Ans. a) मो० अली जिन्ना

57. ‘लोह पुरुष’ के नाम से कौन जाने जाते हैं ?

  • a) डॉ० राजेन्द्र प्रसाद
  • b) बाल गंगाधर तिलक
  • c) भगत सिंह
  • d) सरदार बल्ल्भ भाई पटेल

Ans. d) सरदार बल्ल्भ भाई पटेल

58. भारतीय राष्टीय कांग्रेस के सबसे अधिक समय तक अध्यक्ष कौन रहे ?

  • a) अबुल कलाम आजाद
  • b) डब्ल्यू सी बनर्जी
  • c) लाला लाजपत राय
  • d) गोपाल कृष्ण गोखले

Ans. d) गोपाल कृष्ण गोखले

59. महात्मा गाँधी के राजनीती गुरु कौन थे ?

  • a) मदन मोहन मालवीय
  • b) बाल गंगाधर तिलक
  • c) लाला लाजपत राय
  • d) गोपाल कृष्ण गोखले

Ans. d) गोपाल कृष्ण गोखले

60. ‘डिसकवरी ऑफ़ इंडिया’ के रचनाकार हैं :

  • a) महात्मा गाँधी
  • b) जवाहरलाल नेहरू
  • c) इन्दिरा गाँधी
  • d) राजेन्द्र प्रसाद

Ans. b) जवाहरलाल नेहरू

61. ‘चोरा-चोडी’ जगह अवस्थित है :

  • a) गोरखपुर में
  • b) लखनऊ में
  • c) इलाहाबाद में
  • d) आगरा में

Ans. a) गोरखपुर में

62. भारत-पाकिस्तान सीमा का सीमांकन किसने किया ?

  • a) लॉर्ड माउंटबैटेन
  • b) सर रैडक्लिफ
  • c) सर क्रिप्स
  • d) सर लॉरेंस

Ans. b) सर रैडक्लिफ

63. ‘आनन्द मठ’ के रचयिता कौन हैं ?

  • a) रवीन्द्रनाथ टैगोर
  • b) बंकिम चन्द्र चटर्जी
  • c) सरोजिनी नायडू
  • d) अरविन्द घोष

Ans. b) बंकिम चन्द्र चटर्जी

64. ‘गोदाम’ के रचयिता कौन हैं ?

  • a) निराला
  • b) प्रेमचन्द
  • c) रामधारी सिंह दिनकर
  • d) मैथिलीशरण गुप्त

Ans. b) प्रेमचन्द

65. बी. एच. यु. के संस्थापक कोण हैं ?

  • a) ईश्वर चन्द्र विघासागर
  • b) आचार्य नरेन्द्र देव
  • c) मदन मोहन मालवीय
  • d) एनी बेसेंट

Ans. c) मदन मोहन मालवीय

66. ‘बिहू’ नृत्य संबंधित है ?

  • a) आसाम से
  • b) ओड़ीसा से
  • c) पं. बंगाल से
  • d) पंजाब से

Ans. a) आसाम से

67. कब भारतीय संविधान की आत्मा है:

  • a) 26 जनवरी, 1950
  • b) 26 जनवरी, 1951
  • c) 26 जनवरी, 1949
  • d) 26 जनवरी, 1948

Ans. a) 26 जनवरी, 1950

68. भारतीय संविधान की आत्मा है:

  • a) प्रस्तावना
  • b) मौलिक अधिकार
  • c) मौलिक कर्तव्य
  • d) नीति-निदेशक तत्व

Ans. a) प्रस्तावना

69. विटामिन-सी के कमी से बीमारी होती है ?

  • a) रिकेट्स
  • b) अनेमिया
  • c) बेरी-बेरी
  • d) स्कर्वी

Ans. d) स्कर्वी

70. दुरी का एस. आई. मात्रक है:

  • a) लीटर
  • b) किलोग्राम
  • c) मीटर
  • d) इनमें से कोई नहीं

Ans. c) मीटर

71. एशियाटिक सिंह पाया जाता है:

  • a) मानस राष्ट्रिय उघान में
  • b) कान्हा राष्ट्रिय उघान में
  • c) गीर राष्ट्रिय उघान में
  • d) इनमें से कोई नहीं

Ans. d) इनमें से कोई नहीं

72. कान्हा नेशनल पार्क स्थित है:

  • a) गुजरात में
  • b) पं. बंगाल में
  • c) मध्य प्रदेश में
  • d) असम में

Ans. c) मध्य प्रदेश में

73. निम्न हिमालय को जाना जाता है:

  • a) हिमाद्रि के रूप में
  • b) हिमालय के रूप में
  • c) नीलगिरि के रूप में
  • d) शिवालिक के रूप में

Ans. d) शिवालिक के रूप में

74. ‘माउन्ट आबू’ स्थित है:

  • a) मध्य प्रदेश में
  • b) असम में
  • c) गुजरात में
  • d) राजस्थान में

Ans. d) राजस्थान में

75. प्राणियों की वैज्ञानिक अध्ययन है:

  • a) वनस्पति विज्ञान
  • b) जूलोजी
  • c) जियोलॉजी
  • d) इनमें से कोई नहीं

Ans. b) जूलोजी

76. ‘ब्लू रिवोल्यूसन’ संबंधित है:

  • a) एकाकलचर से
  • b) डेयरी से
  • c) पोल्ट्री से
  • d) इनमें से कोई नहीं

Ans. d) इनमें से कोई नहीं

77. सात बहने वाला राज्य जाना जाता है :

  • a) दक्षिण-पूर्वी राज्य
  • b) मध्यवर्ती राज्य
  • c) उत्तर-पूर्वी राज्य
  • d) उत्तरी राज्य

Ans. c) उत्तर-पूर्वी राज्य

78. विश्व एड्स दिवस है :

  • a) 11 दिसंबर को
  • b) 1 दिसंबर को
  • c) 24 दिसंबर को
  • d) 14 दिसंबर को

Ans. b) 1 दिसंबर को

79. सापेक्ष आर्द्रता मापी जाती है :

  • a) हाइड्रोमीटर द्वारा
  • b) हाग्रोमीटर द्वारा
  • c) लैक्टोमीटर द्वारा
  • d) बैरोमीटर द्वारा

Ans. a) हाइड्रोमीटर द्वारा

80. भूकम्प की तीव्रता मापी जाती है:

  • a) बैरोमीटर द्वारा
  • b) हाइड्रोमीटर द्वारा
  • c) पॉलीग्राफ द्वारा
  • d) सिसमोग्राफ द्वारा

Ans. d) सिसमोग्राफ द्वारा

81. दूरबीन का आविष्कारक किसने किया ?

  • a) एडिसन
  • b) गैलिलियो
  • c) जेम्स वाट
  • d) रदरफोर्ड

Ans. b) गैलिलियो

82. फाउण्टेन पैन के आविष्कारक हैं:

  • a) वाटरमैन
  • b) पारकर
  • c) चेलपार्क
  • d) सैफर

Ans. a) वाटरमैन

83. एटम बम का विकास किसने किया ?

  • a) डब्ल्यू. डब्ल्यू. ब्राउन
  • b) जे. राबर्ट ओपेनहीमर
  • c) ए. टेलर
  • d) एस. कोहेन

Ans. b) जे. राबर्ट ओपेनहीमर

84. एल. ई. डी. का अविष्कार किसने किया ?

  • a) एन. एच. न्योक
  • b) अलियास होबे
  • c) चकहल
  • d) क्रिस्टीयन विजैरन्स

Ans. a) एन. एच. न्योक

85. भारत में हरित क्रांति के जनक हैं :

  • a) वर्गीज कुरियन
  • b) एम. एस. स्वामीनाथन
  • c) मेधा पाटकर
  • d) सुन्दरलाल बहुगुणा

Ans. b) एम. एस. स्वामीनाथन

86. एफ. ए. ओ. का मुख्यालय अवस्थित है ?

  • a) न्यूयार्क में
  • b) टोक्यो में
  • c) वाशिंगटन में
  • d) रोम में

Ans. d) रोम में

87. दक्षिण भारत की गंगा है :

  • a) कावेरी
  • b) कृष्णा
  • c) गोदावरी
  • d) नर्मदा

Ans. c) गोदावरी

88. केरल में बोली जाने वाली भाषा है :

  • a) कन्नड़
  • b) तेलुगु
  • c) मलयालम
  • d) कोकणी

Ans. c) मलयालम

89. गिध्दा नृत्य है :

  • a) बिहार का
  • b) गुजरात का
  • c) पंजाब का
  • d) असम का

Ans. c) पंजाब का

90. बिहार का शोक है :

  • a) गंगा
  • b) कमला-बलान
  • c) कोसी
  • d) गंडक

Ans. c) कोसी

91. वाल्मीकि नगर व्याघ्र रिजर्व है ?

  • a) पशिचमी चम्पारण में
  • b) पूर्वी चम्पारण में
  • c) गोरखपुर में
  • d) नेपाल में

Ans. a) पशिचमी चम्पारण में

92. खुदा बक्स ओरियेंटल पुस्तकालय अवस्थित है :

  • a) भागलपुर में
  • b) पटना में
  • c) मुजप्फरपुर में
  • d) दरभंगा में

Ans. b) पटना में

93. पटना में गोलघर के संस्थापक कौन है ?

  • a) गियरसन
  • b) जे. ग्यास्टिन
  • c) वॉटसन
  • d) नेल्सन

Ans. b) जे. ग्यास्टिन

94. सैटनिक वर्सेस के लेखक है :

  • a) सलमान रुश्दी
  • b) तसलीमा नसरीन
  • c) जी. मिरडल
  • d) फिराक गोरखपुरी

Ans. a) सलमान रुश्दी

95. अबुल फजल ने लिखा :

  • a) बाबरनामा
  • b) हुमायूँनामा
  • c) आईन-ए-अकबरी
  • d) आलमगीरनामा

Ans. c) आईन-ए-अकबरी

96. सासाराम प्रसिध्द है :

  • a) शाहजहाँ का मकबरा के लिए
  • b) शेरशाह का मकबरा के लिए
  • c) आदिलशाह का मकबरा के लिए
  • d) इनमें से कोई नहीं

Ans. b) शेरशाह का मकबरा के लिए

97. भारत के राष्टपति हैं :

  • a) वेंकैया नायडू
  • b) प्रणव मुखर्जी
  • c) रामनाथ कोविंद
  • d) सुमित्रा महाजन

Ans. c) रामनाथ कोविंद

98. चंडीगढ़ प्रसिध्द है :

  • a) गोल्डेन टैम्पुल के लिए
  • b) रॉक गार्डेन के लिए
  • c) जलियाँवाला बाग के लिए
  • d) ननकाना साहेब के लिए

Ans. b) रॉक गार्डेन के लिए

99. अभिज्ञानशंकुंतलम के रचनाकार हैं :

  • a) भास
  • b) भारवि
  • c) माघ
  • d) कालिदास

Ans. d) कालिदास

100. वेदों की संख्या है :

  • a) दो
  • b) तीन
  • c) चार
  • d) पाँच

Ans. c) चार

Official website of lnmu –https://lnmu.ac.in/

All the best for the LNMU Part 3 GES Objective Question & Answer 2021.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.